Menopozda kendi doktorunuz olun

Jinekolog Ayşalı Yılmaz, menopoz döneminde pek çok sıkıntının geçici olduğuna dikkat çekerek kadınlara “bu dönemde kendi doktorunuz olun” önerisinde bulundu.

  • 0
  • 1.973
Menopozda kendi doktorunuz olun
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Jinekolog Ayşalı Yılmaz, menopoz döneminde pek çok sıkıntının geçici olduğuna dikkat çekerek kadınlara “bu dönemde kendi doktorunuz olun” önerisinde bulundu. Uzm. Dr. Yılmaz,  “Kendi kendinize yapacağınız bazı değişiklikler başta sıcak basmalarına karşı olmak üzere yaşadığınız sıkıntıları atlatmanızda yardımcı olacaktır” dedi.

Kent Bayraklı Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşalı Yılmaz,  menopozun kadınların yaşamında yeni bir dönem olduğunu, adet döngüsünün kesilmesi, üreme yeteneğinin sona ermesi olarak özetlenebileceğini söyledi. Dünyada menopoz yaşının 45-55 yaş arası olduğunu belirten Uzm. Dr. Yılmaz, menopozun doğal, nedeni belli olmayan ve çeşitli hastalıkların neden olduğu erken ve yine çeşitli ameliyatlardan sonra gelişen cerrahi olmak üzere üç sınıfa ayrıldığını ifade etti. Bu dönemde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kadınlarda çeşitli şikayetlerin ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. yılmaz, “Kadınlar bu dönemdeki pek çok sıkıntının geçici olduğunu ve bu süreci alacakları önlemlerle yönetebileceklerini bilirlerse daha kolay atlatırlar” diyerek şu önerilerde bulundu; 

SÜRECİ KENDİNİZ YÖNETİN
“ Sıcak basmalarını sıcak içecekler, kafein, baharatlı yiyecekler, sıcak hava, stres ve alkol tetikler. Bunlardan uzak durmak yararlı olacaktır. Kat kat ve hafif giyinme önerimiz sıcak basmasında sıcak geldiğinde kıyafetleri azaltarak rahatlama sağlamak için. Yine bu anlarda bir bardak su içmek ya da serin bir yere geçmek iyi gelebilir. Vajinal kuruluk, yanma menopozun diğer önemli şikayet nedenlerinden biridir. Bunun için doktorunuza da danışarak vajinal nemlendiricileri kullanabilirsiniz. Ayrıca seksüel aktiviteyi kesmeyip devam etmek vajendeki kan akımını arttırarak vajinal rahatsızlıkların azalmasında yardımcı olur.  Kafein ve alkolü  azaltmak,  egzersiz yapmak hem uyku kalitesini artırır hem de sıcak basmalarına iyi gelir. Kadınlar bu dönemde daha sinirli olurlar. Relaksasyon (rahatlama- gevşeme) tekniklerinden yardım almak gerekebilir. Nefes  teknikleri, meditasyon, yoga, streching  ve masaj gibi  yöntemler menopoz dönemindeki  sinirlilik halinin azaltılmasında faydalı olabilir. Dengeli beslenmek; yiyeceklerdeki karbonhidrat  miktarını azaltmak, proteinli, kalsiyumdan zengin  ve  meyve sebze ağırlıklı beslenmek önemlidir. Doktorunuza ek kalsiyum ve D vitamini  almanız gerekiyor mu diye danışabilirsiniz. Sigara menopoz döneminde zaten artan kalp damar hastalığı riskini daha da arttırır. Ayrıca sigara içmenin erken menopoza yol açtığı kanıtlanmıştır. Düzenli egzersiz:   Menopoz döneminde bazal metabolizma yavaşlar ve özellikle göbek çevresinde yağlanma olur. Bu da yine kalp  damar hastalıkları  açısından risk teşkil eder. Egzersizle bu tür yağlanmanın önüne geçilebilir. “

Öte yandan her türlü önlem alınmasına karşın bazı kadınların menopoz dönemini çok ağır geçirdiğini sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Yılmaz, diğer tedavi seçenekleri için bir hekime danışmanın en doğru seçenek olacağını söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv