Necdet Doğanata anısına

  • 0
  • 1.038
Yazı Boyutu:

Türkiye Liselerarası Proje Yarışması’nın ikincisi İzmir’de başlıyor. Kısa Adı DOESEF (Doğanata Education Science, Energy Engineering, Project Fair) olan Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir Üniversitesi ve İzmir Özel Fatih Koleji tarafından düzenlenen yarışma bu yıl kısa süre önce kaybettiğimiz duayen eğitimci ve işadamı Necdet Doğanata anısına yapılacak.
 
Türkiye’nin dört bir yanından başvuran 106 projenin sergilenmeye değer bulunduğu proje yarışması basın toplantısı İzmir Özel Fatih Koleji'nde düzenlendi. Toplantıya İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı, İzmir Özel Fatih Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Doğanata, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, İzmir Özel Fatih Koleji Projelerden sorumlu müdür yardımcısı ve DOESEF Koordinatörü Ümit Karademir, okul müdürleri ve yöneticiler katıldı.
 
Beyin israfı lüksümüz yok
DOESEF'in bu yıl merhum duayen eğitimci ve işadamı Necdet Doğanata anısına yapılacağını kaydeden Ali Rıza Doğanata toplantıyı şu sözlerle açtı:
" 48 yılda eğitim kurumlarımızın Türkiye'de saygın ve öncü bir yere gelmesinde başrol oynayan Necdet Doğanata, Üülkemizin en korkunç israfının beyin israfı, gençlerimizin israfı olduğunu söylerdi. Böyle bir lüksümüz olamaz çünkü gençlerimiz ülkemizin geleceği ve yarınlarımızın güvencesidir ifadesini de sürekli dile getirirdi.”
 
“Yetenekli araştırmacı gençlerimizin önünü açmak, onları motive etmek ve ödüllendirmek başlıca hedefimiz” diyen Ali Rıza Doğanata, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çağımızda ülkeler arasındaki rekabet artık teknoloji ve inovasyon yani yenilikler metodu ile devam ediyor. Eğitim sistemleri kuşkusuz gençlerimizi geleceğe hazırlamak için var. Bu teknolojik rekabet biyoloji, mühendislik, tıp, enerji ve akla gelecek her bilimsel dalda devam ediyor. Artık gençlerimiz globalleşen ve her türlü bilgiye ulaşımın bir tıklama kadar uzaklarında olduğu bir ortamda yetişiyor. Gelecekte bu teknolojileri üretemeyenlerin ancak kullanıcı veya üretenlerin pazarı olacakları bir dünyada rekabet etmek zorunda olacaklar.”
 
“Ezberci anlayışın karşısına proje üretme yeteneğini koyacağız”
Dünya eğitim sistemleri karşılaştırması yapıldığında Türkiye’de görülen temel sorunun ezberci zihniyet olduğuna dikkat çeken İzmir Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, DOESEF ile amaçlarının bu zihniyeti kırmak olduğunu söyledi. Her kültürün belli bir yaşta edinilebileceğine dikkat çeken Erciyeş, “Üniversite eğitimi alma yaşına gelmiş bir gence proje yapmayı öğretmek için çok geç kalmış oluyorsunuz. Oysa DOESEF gibi etkinlikler gençlere nasıl bilim üretileceğinin yolunu açıyor. Bu sayede proje hazırlama kültürünü lise yıllarında edinen gençler üniversite ve sonrası eğitim ve kariyerlerinde çok daha başarılı oluyorlar” dedi. DOESEF’in ilk yılından itibaren yakaladığı başarı ve gençler arasında yarattığı motivasyonu görmenin kıvancını yaşadıklarını belirten Rektör Erciyeş, gelecek yıllarda da İzmir Üniversitesi olarak yarışmaya destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.
 
106 proje sergilenecek
43 ilden 400’ün üzerinde projenin yarışmaya başvurduğunu, 106’sının ise sergilenmeye değer bulunduğunu konuşmasında ifade eden DOESEF Koordinatörü Ümit Karademir ise “Öğrencilerin kendi merak ettikleri konulardan yola çıkarak, ürettikleri fikirlerini geliştirip projelendirirken; akademik düzeyde bilgi almalarını, laboratuvarları kullanmalarını, ürünlerini hayata geçirmelerini ve böylece "Geleceğin Bilim İnsanları" olarak yetişmelerini sağlamak olan İzmir’in bu ulusal ve çok önemli yarışması uluslararası bir boyuta ulaşmıştır” dedi. Ege, Dokuz Eylül, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve İzmir Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan jüri tarafından seçilen projelerin 10-13 Nisan 2013 tarihleri arasında İzmir Özel Fatih Koleji’nde sergileneceğini ve organizasyonun sosyal aktivitelerle de destekleneceğini sözlerine ekleyen Karademir, yarışmanın başarısı ile kendisini uluslararası bir platforma da taşıdığı bilgisini verdi.
 
Başarı uluslararası düzeye taşıdı
Amerika, Brezilya, Hong Kong, Mersika, Ürdün ve Abu Dabi’de yapılan uluslararası yarışmaların da temsilcisinin DOESEF olduğunu hatırlatan Karademir, “Brezilya, Ürdün, Abu Dabi’den proje öğrencileri ve öğretmenleri de DOESEF’e katılmak üzere şehrimize gelecekler. DOESEF’e  katılan bazı projeler bu yarışmalarda ülkemizi temsil hakkı kazanacaklar” dedi.
 
 
DOESEF 2013 PROGRAMI
 
10 Nisan 2013 Çarşamba
09:00–17:00 Kayıt ve Stand Kurulumu ( İFK Kampüs Alanı)
11 Nisan 2013 Perşembe
08:00 İFK Kampüse Hareket
09:30 Açılış Töreni ( İFK Kültür Merkezi )
10:30 Projelerin Sergilenmesi ( İFK Sergi Salonu )
12:00–12:30 Öğle Yemeği ( İFK – Yemekhane )
12:30–17:00 Öğrencilerin ve Halkın Ziyareti – Jürilere Sunum
17:30 İFK Bahçe’den İZFAŞ Fuar Alanına Hareket
18:00–21:30 İzfaş Fuar Alanı – Fuar Evlendirme Dairesi Bahçesi
                          Kokteyl  - Sürpriz Gösteriler ve DJ eşliğinde Müzik
21:30 Otellere Hareket
12 Nisan 2013 Cuma
08:00 İFK Kampüse Hareket
09:00–12:00 Standlarda ve Kategori Odalarında Jüri Sunumu (İFK Sergi Salonu)
12:00–12:30 Öğle Yemeği (İFK – Yemekhane)
12:30–17:00 Standlarda ve Kategori  Odalarında Jüri Sunumu (İFK Sergi Salonu)
17:00 Standların Toplanması
17:30 İzmir Üniversitesi Gezisi
18:30 İFK’ Kampüsüne Dönüş
19:00 Gala Yemeği (İFK Kampüs Bahçe) – Hediye değişimi – Sürpriz Gösteriler – Canlı Müzik 
23:00 Otellere Hareket
13 Nisan 2013 Cumartesi
08:30 Otelden Ayrılış ve İFK Kampüse Hareket
10:00–12:00 İzmir Turu
12:30–13:00  Öğle Yemeği (İFK – Yemekhane)
12:30–13:30 Ödül Törenine Hazırlanma (Sergi Salonu Soyunma Odaları)
14:00 Ödül Töreni ( İFK Kültür Merkezi )
17:00 Kapanış
 
DOESEF'de verilecek ödüller ise şu şekilde dağıtılacak:
DERECE
Öğrenci Ödül
Öğretmen Ödül
Birincilik
1300TL
1000TL
İkincilik
1000TL
800TL
Üçüncülük
800TL
600TL
Teşvik
400TL
300TL
Necdet Doğanata Yılın Araştırmacısı Özel Ödülü
2000TL
1000 TL

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İlk 500’deki yerini korudu

YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon

Uluslararası yükselişe devam

İYTE'ye Yılın Liderlik ve Yönetim Ekibi Ödülü

13 yıl sonra yeniden

Orhun Değişim Programı: Azerbaycan Deneyimi

Arşiv