Okulun yanıbaşında taş ocağı olur mu?

  • 0
  • 712
Okulun yanıbaşında taş ocağı olur mu?
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Kemalpaşa Akalan Köyü’nün yakınında, otoyol inşaatına malzeme hazırlamak üzere açılmak istenen taş kırım tesisinin  köyde okuyan 200 öğrencinin sağlığını tehlikeye atacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Yüksel, “Akalan’da açılması planlanan taş ocağının ÇED raporu yok. ÇED raporu olmayan ocağa yasaya aykırı olarak nasıl ruhsat verdiniz” diye sordu
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Kemalpaşa’nın Akalan Köyü’nün çok yakınında, İzmir-İstanbul Otoyolu inşaatına malzeme çıkarmak üzere açılmak istenen taş ocağının hem tarımı, hem hayvancılığı, hem de köy okulunda okuyan çocukların sağlığını tehdit edeceğini söyledi.

Akalan köylüsünün taş ocağının tarım alanlarını, insan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği için “Yürütmenin durdurulması” isteğiyle İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını hatırlatan Yüksel şunları söyledi:
“Kemalpaşa’da taş ocağı ile ocaktan çıkarılan taşların işlemden geçirileceği tesisin Akalan Köyü’ndeki yerleşim yerlerine ve okula ne kadar uzaklıkta olduğunu biliyor musunuz? Bu tesisin 200 öğrencinin okuduğu okula 650 metre mesafede olduğunu biliyoruz. Bu durumda, taş kırım tesisine izin vermekle toza maruz kalacak çocukların sağlığını tehlikeye atmış olmuyor musunuz? 3573 Sayılı Zeytincilik Kanunu’na göre zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine engel olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu yasayı sizin de çok iyi bilmeniz gerekir. Tesisin zeytin alanlarına bu kadar yakın bir bölgede açılmasına izin verilmesi Zeytincilik Kanunu’na göre suç sayılmıyor mu? Taş ocağının bölge çiftçisinin geçim kaynağı olan zeytincilik ve kiraz yetiştiriciliğine zarar vermemesi için köy halkı ve kamuoyu hangi önlemleri aldığınızı bilmek istiyor.”

BU OCAĞIN ÇED RAPORU VAR MI    ?

Akalan Köyü’nde açılmak istenen taş ocağı için ÇED raporu alınmadığını söyleyen  Yüksel şunları ekledi:
“Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün ÇED raporu olmayan firmaya nasıl ruhsat verebildiğini sayın Bakan’a sormak gerekir. Eğer ÇED raporu varsa firma bu raporu hangi tarihte aldı, belgesi nerede? ÇED raporu alınmadan o firmaya ruhsat vermekle suç işlenmiş olmuyor mu?  Mera alanı içinde açılan taş ocaklarının hayvancılığa zarar verdiğini herkes biliyor. Taş ocağı işletenler bunu bile bile Mera Yasası’na aykırı davranıyor, bu firmaların meraları talan etmesini önleyecek misiniz?  Taşocağının kapatılması için girişimde bulunacak mısınız? Bu ülkede halkın çoğunluğu kaç taş ocağının ÇED raporu aldığını, kaç taş ocağının ÇED raporu için başvuruda bulunduğunu bilmiyor. Kamuoyuna bu ocakları tek tek açıklamanızda yarar var. Taş ocaklarının çevreye ve tarım alanlarına ne şekilde zarar verdiğini hiç araştırdınız mı, elinizde böyle bir rapor var mı? Çevreyi ve doğayı tahrip ediyor diye şimdiye kadar taş ocağı kapattınız mı? Yerleşim yerlerinin yanıbaşında açılan taş ocaklarını faaliyetten men etmeyi düşünüyor musunuz? Bu soruların yanıtlarını halkımız öğrenmek istiyor.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv