Onur Yazarı Yaşar Aksoy

  • 0
  • 766
Yazı Boyutu:

TÜYAP 17.İzmir Kitap Fuarı Onur Yazarı Yaşar Aksoy için düzenlenen panelde usta yazar dakikalarca ayakta alkışlandı.
TÜYAP 17.İzmir Kitap Fuarı Onur Yazarı Yaşar Aksoy, kendisi için düzenlenen panelde duygulu anlar yaşadı. 3 No’lu konferans salonunda gerçekleştirilen ve ‘İzmir’de bir rüzgar: Yaşar Aksoy’ adını taşıyan panele Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, mizah yazarı Muzaffer İzgü, yazar Deniz Kavukçuoğlu, şairler Ümit Yaşar Işıkhan ve Tuğrul Keskin konuşmacı olarak katıldı.
İzmir’i Yaşar Aksoy’un kaleminden tanıyan çok sayıda okurun ilgi gösterdiği etkinlikte, dostları da usta yazarı yalnız bırakmadı. Namık Kuyumcu’nun yönettiği panelde dakikalarca ayakta alkışlanan Yaşar Aksoy, kendisini anlatanların övgü dolu sözlerini heyecan içinde dinledi.
 
İzmir müzesi Yaşar Aksoy
Geçtiğimiz yıl Konak Belediyesi’nin vefa etkinliği Ustaya Saygı’ya da konuk olan Yaşar Aksoy’un İzmir için önemini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan,  sanatçının bir dost ve ağabey olarak yaşamında olmasından onur duyduğunu söyledi. Başkan Tartan sözlerine şöyle devam etti:
“Mütevazı duruşu, geniş bilgi birikimi, bitmeyen enerjisi, sevgisi, dostluğu, herkese kol kanat geren yapısıyla Yaşar Ağabeyimiz İzmir’in tarihinin yanında bize sevgiyi de öğreten kişidir. Başınız sıkıştığında yol gösterendir. İnsanın kitapları, yazarlığı büyük olabilir ama asıl büyük olan onun gözlerindeki sevgi dolu ışıltıdır. Kent tarihi, belleği için müzeler ne kadar önemliyse, Yaşar Aksoy da İzmir için öyledir. Yaşar Aksoy, İzmir müzesidir. İzmir’in tarihini objektif, çarptırmadan ve özgün diliyle anlatır. O özgürlük savaşçısıdır,  Atatürkçülüğü, devrimciliği yüreğinin kare asında birleştirmiştir.”
 
“İzmir’e bir tane daha Yaşar Aksoy gelmedi, gelmez de”
Türk yazınının önemli isimlerinden Muzaffer İzgü, İzmir hakkında çok yazılar yazıldığını ancak en büyük hizmeti Yaşar Aksoy’un verdiğini belirtti. Sanatçının yazdığı ilk kompozisyonu izleyenlerle paylaşan İzgü şöyle konuştu:
“Ben mutlu bir insanım çünkü Yaşar Aksoy’un ilk gençlik yıllarını, gazetecilik dönemini ben de yaşadım. İzmir’e bir tane daha Yaşar Aksoy gelmedi, gelmez de. Onunla birlikte çalışmak benim için her zaman bir onurdur.”
TÜYAP’ın ilk yıllarında Yaşar Aksoy’dan büyük destek aldığını anlatan Deniz Kavukçuoğlu, aralarındaki dostluğun zamanla kardeşliğe dönüştüğünü söyledi. Kavukçuoğlu, “İyi insan, erdemli insan sayısı toplumlarda giderek azalıyor. Böyle bir dönemde özverili, yürekli, alçak gönüllü Yaşar Aksoy, iyi insana somut bir örnektir” dedi.
Aktivist sanatçı Ümit Yaşar Işıkhan “tek kişilik bir ordu” diyerek nitelendirdiği usta yazarla aynı zamanda, aynı coğrafyada yaşıyor olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Tuğrul Keskin, İzmirli şairlerin şiirinin oluşmasında Yaşar Aksoyun büyük emeği olduğunu hatırlat ve “Yaşar Aksoy İzmir için bir okuldur. Ülkemizin değerlerinin bu kadar yıpratıldığı bir dönemde Yaşar Aksoy gibi insanların varlığı geleceğe umut katıyor” dedi.  
‘İzmir’de bir rüzgar: Yaşar Aksoy’ panelinin ardından usta yazar, sevenleriyle sohbet etti.  İzmir tarihinin eşsiz anlatıcısı Yaşar Aksoy, Konak Belediyesi Kültür Yayınlarından çıkan ‘Hayatım Kitap’ adlı eserini okuyucuları için imzaladı.
 
Yaşar Aksoy kimdir?
İ.T.Ü ve E.Ü. mezunu iki ayrı dalda yüksek mühendis olan Yaşar Aksoy (1971-79) yılları arasında Demokrat İzmir gazetesinde,(1982-2001)yılları arasında Yeni Asır'da, sonra 1 yıl Star gazetesinde ve 6 yıldır Hürriyet gazetesinde olmak üzere sürekli olarak 40 yıl boyunca kültür sanat muhabirliği, sanat yönetmenliği, araştırmacılık ve köşe yazarlığı yaptı ve halen görevlerine devam ediyor. 
Ege ve İzmir kültürü üzerinde yoğunlaşarak 30 kitabı yayınlanan, Uluslararası İzmir Araştırmaları Merkezi'ni kuran, İzmir'i Fransa (Paris),İsrail,Yunanistan ve ABD de tanıtan, İzmir Ödülerini oluşturan, İzmir Tarih Konferansları ve Kültür Gezileri'ni bundan 20 yıl önce başlatan Yaşar Aksoy'un yazıları, konferansları, kitapları ve sanat etkinlikleriyle yerel kültüre yaptığı katkılar sebebiyle Karşıyaka da çocukluğunun geçtiği sokağa ve Asansör de bir parka ismi verildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü'ne bağlı olarak "Devrim Tarihi" dersleri de veren Yaşar Aksoy, 20 yıldır Çeşme Tarihi ve Kültürü'nü araştırıyor ve "Çeşme Arşivi"ni kurma çalışmalarını yürütüyor. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Tarım Fuarındaki hedefler katlandı

Marble İzmir 29’uncu kez açıldı

Tarım fuarı üreticinin ayağına gidiyor

Optic World İzmir Fuarı kapılarını açtı

İzmir’in “gözü” bu fuarda olacak

Kapılarını rekorla kapattı

Arşiv