Organik Tarım: Dost Tarım

  • 0
  • 1.026
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Dilek Anaç tarafından verilen “Organik Gıda” konulu konferans Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisi’nde gerçekleşti. Prof.Dr.Anaç, kimyasalların yarattığı en büyük felaketin “Küresel ısınma” olduğunu belirtti.
“Organik gıda nedir? Nerede yetişen gıdalar organiktir? Nereden satın alınması doğrudur? Organik gıda neden daha pahalıdır?” gibi konular Prof. Dr. Dilek Anaç’ın açıklamalarıyla cevap buldu. Ülkemizde dört kola ayrılan tarım çeşitliliğini anlatan Prof. Dr. Anaç “Birincisi geleneksel tarım, ikincisi modern tarım, üçüncüsü organik tarım, dördüncüsü biyodinamik tarım” diyerek organik tarım hakkında bilgiler verdi.
 
“5. SIRADAN 37. SIRAYA DÜŞTÜK”
Organik tarımı dost tarım olarak tanımlayan Prof. Dr. Anaç “Organik tarım tarladan sofraya kadar kontrollü tarımdır.” Dedi. Organik tarımda ülke olarak 1990’da 5. İken şu an 37. Sıraya düştüğümüzü belirten Anaç “ Organik tarım bir pazar işidir. Tarımsal üretim yapanlar için kazançtır.” diyerek organik tarım yapan üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Çevre, hava, su ve toprağın organik tarım için çok önemli olduğunu söyleyen Anaç, en önemlisinin toprak olduğunu şu sözlerle açıkladı: “1 gr. toprakta 600 milyon mikroorganizma var. Bizim bunları canlı tutmamız tarımsal devamlılık için gerekli. Bu sebeple kimyasal ürünleri en azami seviyede kullanmamız toprak temizliği için önem arz eder.” Tarımsal üretimde sıklıkla kullanılan kimyasalların insan sağlığı için ama en çok toprak temizliği için tehdit oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Anaç bu kimyasalların biyolojik çeşitliliği yok ettiğinin altını çizdi. “Kimyasal ürünlerin yarattığı felaketlerin en büyüğü kesinlikle küresel ısınmadır. En kötü kimyasal tehdit; pestisit denen böcek öldürücü ve herbisit denen ot öldürücü ilaçlardır. Bunlar kanser riski yaratıyor.” diyen Anaç geleneksel tarım yapan üreticileri kimyasal ürünleri rastgele kullanmamaları gerektiği konusunda uyardı.
Peki organik tarım neden bu kadar pahalı? sorusuna “Az üretilip az satıldığı için” cevabını veren Prof. Dr. Anaç daha fazla organik ürün tüketilirse fiyatların düşeceğini söyledi. Anaç :“Kontrol ve sertifikasyon ücretlerinin pahalılığı ve işgücü kullanımının maliyetli olması küçük çiftçiyi zorluyor. Sertifikasyon ücretinin düşürülmesi ve kooperatifleşme, organik tarımı destekleyici aşamalardır.” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Eğitim’de Alternatif Yolculuğa Devam

Buca'dan üreticiye fidan desteği

Vefatının 23. Yıldönümünde anlamlı tören

Vali Elban’dan İzmir Ekonomi’ye ziyaret

Son 30 gün önerileri

Arşiv