Tire kültürüne kalıcı destek

  • 0
  • 1.120
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi sosyal projeleri içinde yer alan Tire’deki tarihi eserleri koruma çalışmalarında bir adım daha tamamlandı. Tire’nin tarihi zenginlikleri fotoğrafları ile İngilizce ve Türkçe hazırlanan İpek Yolu Üzerinde Tire isimli albümde toplandı.
Geleneksel el sanatları ve tarihi envanterinin web ortamına aktarılması ve Tire’yi UNESCO’nun Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne hem tarihi eserler bakımından hem de geleneksel el sanatları açısından aday yapmayı hedefleyen İzmir Üniversitesi’nde hedefe bir adım daha yaklaşmanın mutluluğu yaşanıyor.
 
İnternet sitesi de hazır
Konu hakkında açıklama yapan İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, “Albüm içinde Tire’deki tarihi eserlerin önemli bir kısmı adres bilgileri ve tarihsel özellikleriyle birlikte fotoğraflarıyla kayıt altına alınmıştır. Aynı zamanda Tire’deki tarihi mekânları ve kültürel el sanatları www.ipekyoluuzerindetire.com  isimli sitede İngilizce ve Türkçe olarak web ortamına aktarılmıştır. Çok yakında Almanca olarak da yayına başlayacak olan web sitesiyle Tire’deki tarihi eserlerin uluslararası düzeyde tanıtımı çalışmaları hızlandırılacaktır” dedi. Erciyeş ayrıca, albümün basımında mali desteğini esirgemeyen, sunuş yazısını yazan İzmir Valisi Sayın Cahit Kıraç’a ve katkıları nedeniyle eski Devlet Bakanı İzmir Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Sabri Tekir’e, albümü yayına hazırlayan İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk ve Komisyon Üyesi Öğr. Gör. Ertuğrul Gökhan Kaçan’a teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, komisyon çalışmalarına başlandığında projenin birlikte yürütülmesine karar verilen Tire Kültür Derneği ile işbirliğinin de karşılıklı olarak sona erdirildiğini bilgisini verdi.
 
Restorasyon çalışmalarında İzmir Üniversitesi imzası
İpek Yolu Üzerinde Tire adlı albüm çalışmasının yakında düzenlenecek bir kokteylle kamuoyuna tanıtılacağı bilgisini paylaşan Erciyeş, bundan sonraki hedefin Tire’deki bazı tarihi eserlerin ve kültürel el sanatlarının UNESCO’un Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylığı ve Tire’de 14’üncü yüzyıldan kalma bir mescidin İzmir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından restorasyonu olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yakından ilgilendiği projenin kısa zamanda başlayacağını, halihazırda İzmir Valiliğince mescidin mülkiyet durumunun araştırıldığını dile getiren Erciyeş, Mimarlık Fakültesinin uygulama derslerini Tire’de yaparak Tire’deki tarihi mirasın tanıtımı ve korunması konusundaki çalışmalara bir destek daha vereceklerini sözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanayiden Sanata

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Arşiv