Tüberküloz en çok Marmara ve Karadeniz’de

  • 0
  • 772
Yazı Boyutu:

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları DerneğiTüberküloz Çalışma Grubu Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp FakültesiÖğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüce, "24 Mart Dünya Tüberküloz Günü"nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkemizde bölgesel dağılıma bakıldığındahastalığın en çok Marmara ve Karadeniz Bölgesi’nde görüldüğünü belirtti.   

Tüberküloz (TB) kontrol uygulamalarının bölgeler arasıfarklılık gösterebilmesi nedeniyle olgu hızlarının ülkemizin farklıbölgelerinde değişkenlik gösterdiğini ifade eden Profesör Yüce şöylekonuştu:  “Tüberküloz 21. yüzyılda da dünyanınen önemli sağlık sorunlarından birisidir ve tek bir enfeksiyöz etkene bağlıölüm nedenleri arasında hala ilk sıralarda yer almaktadır. Verem savaşdispanserlerinde kayıtlı hastalar nüfusumuza oranlandığında, Türkiye’de enyüksek olgu hızları, Marmara ve Karadeniz Bölgesi’nde görülmekte iken en düşükolgu hızı İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’ndedir. Ülkemizde Dünya SağlıkÖrgütü’nün (DSÖ) 2012 verilerine göre yılda 13.535 yeni olgu bildirilmiş,bunların 672’ si ( yaklaşık yarısı) 15 yaş altında genç insanlardır. 102 olguise HIV ile infekte olarak saptanmıştır. 604 olguda tedavi sonrası nükssaptanmıştır. Tedavi başarı oranı yeni olgularda %90, yeniden tedavi alanlarda% 68 olup, bu oranlar Dünya Sağlık Örgütü’nün hedeflediği başarıya  ulaşmaktadır. Özellikle son yıllardafarkındalığın artmasının yanı sıra, moleküler tekniklerin kullanıma girmesisonucu hızlı tanı ve tedavi mümkün olmaktadır. Sağlık Bakanlığı Verem SavaşDaire Başkanlığı’nın 2012 yılı raporunda; 2010 yılında kayıtlı hasta sayısı 16551, yeni olgu sayısı 15 183, olgu hızı 24/100.000 nüfusdan 22.5/100.00 nüfusagerilemiştir.

Sağlık Bakanlığı Verem Savaşı Daire Başkanlığı koordinasyonuile sürdürülen Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı kapsamında; Tüberkülozolgularının tanımlanması, takibi ve ülke düzeyinde ilaç direncininbelirlenebilmesi için ilaç direnci sürveyans sisteminin kurulması planlanmış ve2012 yılı itibarı ile  ‘UlusalAntitüberküloz İlaç Direnci Laboratuvar Sürveyans Ağı’ pilot çalışmalarıkapsamında öncelikli olarak Ankara ve İstanbul illerinde laboratuvarlararasıstandardizasyonun sağlanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.

 Tüberküloztedavisinde kullanılan az sayıda etkili ilaç vardır ve bu ilaçlara dirençkazanmış çoğul ilaca dirençli  (ÇİD-TB)olguları toplum için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Ülkemizde bu oran % 5olup oldukça yüksektir. O nedenle tüberkülozda erken tanı,  doğru ve uygun tedavi hastalığın kontrolündeen önemli basamaklardan birini oluşturmaktadır. Tüberkülozdan korunma vekontrolünde aşı çalışmaları da büyük bir hızla devam etmektedir. Halenkullanılmakta olan BCG aşısına alternatif olarak, 200’den fazla yeni aşı adayıgeliştirilmiş, 11 yeni aşı adayı için klinik çalışmalara başlanmıştır. Primerinfeksiyonun yanısıra, T hücre cevabını güçlendirerek latent hastalığınreaktivasyonunu da önleyebilecek etkiye sahip olması beklenen bu aşılarınklinik çalışmaları halen devam etmektedir.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Arşiv