Yazıcı TTK’da değişim müjdesini EBSO’dan verdi

  • 0
  • 1.056
Yazı Boyutu:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklik yapılacağı müjdesini iş dünyasına Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan verdi. EBSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katılan Yazıcı, yasada değişiklik gerektiren hususları değerlendirdiklerini söylerken, “Hiçbir kanun kutsal metin değildir, değişmez diye bir şey yok” dedi.
İş dünyasının yeni Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girmeden önce gündeme getirdiği konular, Hükümeti harekete geçirdi. 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek kanunda iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik düzenlemeler ikincil mevzuatta gerçekleştirilmeye çalışılacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda iş dünyasının gündeme getirdiği konulara yönelik düzenlemeye gidilebileceği haberini İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda verdi.  
 
Kanun kutsal metin değil
1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu’nun firmaların rekabet gücünü artıracağına dikkat çeken Yazıcı, bütün çalışmalarda insanı ölçü aldıklarını açıkladı. Yazıcı, “Dünya nereye giriyorsa biz de oraya gitmek zorundayız.  Hiç kaygı duymanıza gerek yok. Amacımız müteşebbisi geliştirmek, rekabet gücünü ve üretimi artırmak. Kanunla ilgili 3 tüzük hazırladık. İnternet sitemizde yayınladık. Kamuoyunun eleştirilerine sunduk. Yasada değiştirilmesi gereken hususları da değerlendireceğiz. Kutsal bir kitap değil, bu kanun değiştirilmeyecek diye bir husus yok. Bizler iş dünyasının gelişmesini istiyoruz” diye konuştu.
 
Esas aldığımız ölçü insandır
Bütün çalışmalarında insanı ölçü aldığını ifade eden Hayati Yazıcı, tüketicinin kaliteli ürüne erişimini kolaylaştırmak gerektiğini ifade etti.
Yazıcı, dünyada elektronik ortamda 2011 yılında 680 milyar dolarlık ticaret yapıldığını kaydederek, şöyle konuştu:
“Türkiye'de 2011 yılında elektronik ortamda yapılan ticaret 23 milyar lira. Ama bu artacak. Türkiye'de hane ölçeğinde baktığımızda yüzde 92'sinde telefon var, yüzde 43'ünde internete erişim imkanı var. Böylece iletişim alanında da hızlı bir gelişme var. Şirketlerin internet siteleri olacak. Bunu yapmazsanız rekabet imkanınızın bir ayağı olmaz. Topal olursunuz, bilemezsiniz. Dünya nereye gidiyorsa biz de onu takip etmek zorundayız.”
Müteşebbisin gücünü yükseltmek, rekabet gücünü artırmak, üretimin kaliteli hale gelmesini sağlamak, Türkiye'nin 2001 krizini bir daha yaşamamasını sağlamak için çalıştıklarını dile getiren Yazıcı, “Bakın kaç tane banka battı. O bankaların battıktan sonra oluşturduklarını hep birlikte ödedik, 40 milyar dolar deniyordu o zaman. Neden battı onlar? Oradan aldı dayısına verdi. Böyle bankacılık olmaz. Bu alanlara ilişkin şikayetleri dinledik. Önemli düzenlemeleri internet sitesinde yayınladık. Kamuoyunun eleştirisine sunduk” diye konuştu.
 
Yeni TTK’nın TOBB olarak karşısında değiliz
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Ticaret Kanunu’nu 92 sayfada özetlediklerini belirterek, sanayiciye bu özeti okumalarını önerdi. Geçen yıl Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen üçüncü ülkesi olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bizler olarak Türk Ticaret Kanunun değişmesini istedik. Birtakım eleştirilerimiz oldu. Hemen ‘TOBB kanunun karşısında dendi. Yok öyle bir şey” dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girme sürecinde üyelerini bilgilendirme yolunda uzlaşı ve şeffaflık, paylaşım, ortak akıl bulma, yanlış anlamaları ortadan kaldırma ve Türkiye’nin geleceği için ortak hedef bakış açısıyla çaba gösterdiklerini söyledi.
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan İzeltaş’a ziyaret
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı için geldiği İzmir’de ilk olarak İzeltaş’ı ziyaret etti.
İzeltaş üretim tesislerini Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile birlikte gezen Hisarcıklıoğlu, üretilen ürünlerle ilgili bilgiler aldı.
Türkiye’nin ilk ve en büyük el aletleri üreticisi olan İzeltaş’ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti belirten Rıfat Hisarcıklıoğlu, İzeltaş'ın sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın en büyük el aleti üretim tesisi olduğunu belirterek, “Türk Sanayisinde böylesine büyük ve güçlü firmaların olması son derece gurur verici” dedi.
El aletlerine ve takım çantalarına özellikle ilgisinin olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, gezisi sırasında zaman zaman  durup, üretim bandından çıkan ürünleri detaylı olarak inceledi.
İzeltaş’ı ziyaretinin anısına, İzeltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar tarafından Hisarcıklıoğlu’na bir de plaket takdim edildi.
Hisarcıklıoğlu, gezisiyle ilgili detayları eşzamanlı olarak sosyal medya hesabında da “İzeltaş’ı geziyoruz. Türkiye’nin ilk el aletleri üreticisi İzeltaş, yerli sanayide önemli bir adım”  diyerek duyurdu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv