YENİ İNTERNET TEKNOLOJİLER EMYK’DE KONUŞULDU

  • 0
  • 889
Yazı Boyutu:

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından İzmir Şubesi yürütücülüğünde düzenlenen Endüstri Mühendisliği Yazılımları ve Uygulamaları Kongre ve Sergisi’nin açılış oturumunda, internet teknolojisinin geleceği tartışıldı.

EMYK’nin açılış oturumunda Gartner şirketinden Halil Aksu “WEB 3.0 İnternetin Geleceği: Trendler ve Etkileri” başlıklı, Orta Amerika Bilimsel Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkan yardımcısı Fuat Alican ise “Teknoloji 3.0” başlıklı sunumlarıyla büyük ilgi gördü.

EMYK Yürütme Kurulu Başkanı İpek Betiner başkanlığındaki oturumda ilk sunumu yapan Halil Aksu, internet ve bilgisayara dair paradigma gibi görünen yaklaşımların önümüzdeki yıllarda ortadan kalkacağını ifade ederken, “Dünya, dokunmatik hale gelecek. Standart mouse, klavye, monitörler ortadan kalkacak. Bunların yerine yeni teknolojiler çok hızlı biçimde hayatımıza girecekler” diye konuştu. İnternet arama motorlarına dair görüşlerini de açılayan Aksu, bunlara “arama motoru” değil, “bulma motoru” denilmesi gerektiğini belirtirken, bu motorların arama sonucunda binlerce değil, en doğru olan tek bir sonucu kullanıcıya iletmesi gerektiğini ve bu doğrultuda çalışmaların devam ettiğini söyledi. İnternetteki gelişmeleri “evrimsel değil, devrimsel gelişmeler” olarak tanımlayan Aksu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Önümüzdeki dönemlerde internette devrimsel değişiklikler olacak. İnternetin üstüne koyacağı şeyler sel hızında yayılacak. Yeni teknoloji dalgası yerini 2030 yılında başka öncü teknolojilere, yeni bir dalgaya bırakacak. İnternet, toplumun işletim sistemi gibidir. İnsan topluluğu olarak işleyebilmemiz için internete ihtiyacımız var.”

“Buzdolabımız, süt siparişi verecek”
İnternet iletişiminin 2004 yılından önce tek taraflı olduğuna, fakat Web 2.0 ile birlikte bu iletişimin interaktif hale geldiğine dikkat çeken Halil Aksu, “Web 3.0 ile artık tuşa basmanıza gerek kalmayacak. Örneğin evde süt bittiğinde, buzdolabınız markete otomatik sipariş verecek. Önümüzdeki 5 yıl içinde internete doğrudan bağlanan cihaz sayısı şimdikinin 10 katına çıkacak” diye konuştu. Aksu, şu anda ABD’nin en şok okunan gazetesinin bir internet gazetesi olan Huffington Post olmasının da internetin bugün geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı ve buhar makinesinin icadının bugünkü düzen üzerinde ne kadar etkisi varsa, Web 3.0 teknolojisinin de bundan sonraki insanlık üzerinde benzer etkisi olacağını belirtti.

Aksu’nun ardından konuşan Fuat Alican ise günümüzde neredeyse hiçbir şeyin bilişimsiz düşünülemez hale geldiğini dile getirdi. Alican, bilişimin sadece ekonomiden değil, siyasi, sosyal, felsefi, yönetimsel birçok faktörden etkilendiğini söylerken, “Örneğin benim şu anda yaşadığım Kosta Rika’da ordu yok ve orduya harcayacakları parayı eğitime, sağlığa, teknoloji yatırımlarına harcamışlar. Böylece insani gelişmişlik düzeyi artmış” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 90’lı yıllarda ne hükümetin, ne de özel sektörün bilişim alanına önem vermediğine, 2000’li yıllarda ise görece ekonomik toparlanma ile bilişim sektörünün hatırlandığına vurgu yapan Alican, bilişim sektörünün kalkınmaya katkısının ıkması için teknolojik gelişmelerin yakalanması gerektiğini belirtti. Alican ayrıca geçmişin aksine, bugün teknoloji ile etik arasında teknoloji lehine büyük bir uçurumun oluştuğunu ve bunun da büyük bir tehlike yarattığını sözlerine ekledi.
Oturum sonunda EMYK Yürütme Kurulu Başkanı İpek Betiner tarafından Aksu ve Alican’a teşekkür belgeleri verildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv