Yurt Dışı Eğitim Süreçlerinde Nelere Dikkat Etmeli?

İzmir Özel Türk Koleji Yurt Dışı Eğitim Danışmanı Sezen Mercan ve İzmir Özel Türk Koleji Yurt Dışı Eğitim ve Uluslararası Programlar Yöneticisi Yonca Bakır kabul süreçleri, bu süreçlerdeki öğrenci-aile dönüşümleri, neden/nasıl sorularını açıkladı.

  • 0
  • 487
Yurt Dışı Eğitim Süreçlerinde Nelere Dikkat Etmeli?
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Küreselleşen dünya düzeninde en temel değişimlerden biri de sınırları aşan deneyimlere sahip olan bir kariyer yolu çizmek haline geldi. Bugün hemen hemen her okul öğrencilerine bu alanda imkânlar sunmaya çalışırken, özellikle özel okullardaki yurt dışı bağlantıları ailelerin okul tercihlerinde yapı taşı haline geldi. O nedenle, güçlü, kendi ayakları üzerinde duran, zamanla ve dünyayla tek başına ve güçlü baş edebilen bireyler haline gelebilmek için henüz öğrencilik yıllarından bu zemini hazırlamak gerekiyor. Dünya görüşü, vizyon, stratejik düşünme, global olma ve evrensel olanı tanıma gibi pek çok değeri, henüz öğrencilik yıllarında deneyimleyen bireyler, ileriki yıllarda da hayatın her iniş çıkışı ve zor dönemeciyle daha kolay baş eder hale geliyor. Advanced Placement dersleriyle yurt dışındaki eğitim sistemlerini tanımak ya da çeşitli Lise Değişim programlarıyla yurt dışı deneyimine sahip olabilmek mümkün.  İzmir Özel Türk Koleji Yurt Dışı Eğitim Danışmanı Sezen Mercan ve İzmir Özel Türk Koleji Yurt Dışı Eğitim ve Uluslararası Programlar Yöneticisi Yonca Bakır kabul süreçleri, bu süreçlerdeki öğrenci-aile dönüşümleri, neden/nasıl sorularını açıkladı.

Yurt dışı üniversitelere kabul alan öğrenciler arasında esas dönüşümü lise değişimi öğrencileri yaşıyor. Lise değişim devlet programlarıyla İtalya’ya giden bir öğrenci edindiği tecrübeler ve ülke deneyimi, eğitim sistemini tanıma süreci ve kültürü çok sevmesi sebebiyle dönüş sonrası Türkiye hedeflerinin yanına İtalya’da üniversite başvurularını da ekleyebiliyor. Aynı zamanda bu süreçlerde öğrenciler kadar aileler de dönüşüm yaşıyor. Annesi yurtdışında okumasına kesinlikle karşı olan bir öğrenci velisi, öğrencinin 5 farklı ülkeden 10 kabul ve bir üniversiteden burs almasından sonra,  kabule geçerek destek olur hale gelebiliyor.” diyen Mercan ve Bakır
yurt dışı başvuru süreçlerinde öğrencilerin en çok zorlandıkları konunun
hangi yıl hazırlıklara başlayacaklarını bilmiyor olmaları olduğunu söylüyor. Başvuru süreçleri için 12. Sınıfa kadar beklememek gerektiğinin altını çizen ekip, öğrencilerin zorlandıkları özellikle niyet mektubu yazım süreçlerinde okuldaki eğitim departmanlarının gerekli desteği verdiğini vurguluyorlar.

Ülke seçiminde öğrenciler için neyin belirleyici olduğu sorusuna ise şu yanıtı veriyorlar:
Bu noktada öğrenci yapıları ikiye ayrılıyor. Bazı öğrenciler akademik başarılarına denk dünya sıralamalarında üst sıralarda yer alan üniversitelere başvuru yapmayı tercih ediyor. Bunlar da genellikle Amerika’daki   Ivy League okulları, İngiltere’deki Russell Group okulları ve Kanada’daki bu seviyede yer alan okullar oluyor.  İkinci grup öğrencilerimiz ise ailelerinin maddi durumlarını da göz önünde bulundurarak eğitim ücreti olmayan devlet okullarını veya dünya sıralamalarında daha alt sıralarda yer alan ülke ve üniversiteleri tercih ediyorlar.”

Yurt dışı eğitimi başvuru süreçlerinde kurumlara ve bu alanda çalışanlara ise en önemli önerileri bu işin bir çocuğun ve dolayısıyla o çocuğun yetiştiği ülkenin geleceği olduğunun bilinciyle hareket edilmesi gerekliliği. Okullarda öğrencilerin akademik eğitimlerinin yanı sıra CAS çalışmalarına da yönelik zorunlu faaliyetlerin koyulması ve varsa da arttırılmasının büyük faydası olacağı görüşünü önemle dile getiriyorlar.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Arşiv