5.İzmir İktisat Kongresinde İzmir Rüzgârı.

  • 0
  • 1.358
Yazı Boyutu:

30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihlerinde İzmir’de toplanacak 5. İzmir İktisat Kongresi’nin 3. Gün toplantılarının ana gündem maddesi “Akdeniz’de Marka Kent İzmir”
 
Kurtuluş savaşının hemen ardından, ekonomik alanda da bağımsızlık kazanmak için İzmir’de toplanan İktisat Kongresi’nin 5. si ülkemizin ekonomik geleceğine yön vermek için 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan AK Parti İzmir milletvekili İlknur Denizli “ Bugüne kadar yapılmış en görkemli İzmir İktisat Kongresi, oylama öncesi İzmir’in EXPO sürecinde dönüm noktası olacak.” dedi.
 
İzmirliler olarak 5. İktisat kongresine sahip çıkacağız.
İlknur Denizli, Türkiye’nin stratejik ekonomik planlamasının belirleneceği, dünyanın önemli pek çok liderinin ve değerli ekonomistlerinin katılacağı İzmir İktisat Kongresi’nin ülkemiz açısından olduğu kadar İzmir’in ekonomik geleceği açısından da önemli olduğunu belirterek, dünyada yaşanan krizin vurgu yaptı.
“Davulun sesi uzaktan hoş gelir dedikleri gibi biz Türkiye de hissetmiyoruz ama dünyada ciddi bir ekonomik kriz var. Uluslararası piyasayı kontrol eden güçler ucu kendilerine dokunacağı için krizin yayılmasını en azından bu gün için önlediler. Ancak neticede masadan kalkıldığında birisi hesabı ödeyecek. İktisadın temel kuralı bu. Kimi AB ülkelerinde genç işsizlik %50lere ulaşmış durumda. Bu sosyal facianın uzun süre siyasi sonuçları olmadan devam etmesi mümkün değil. Dünya ekonomik açıdan bir yangın yerine dönmüşken, dünya ekonomik sisteminin önemli bir aktörü olarak dünyada olanları doğru anlamak zorundayız”
İlknur Denizli 5. İzmir İktisat Kongresi’nin tam da bu noktada ülkemiz ve İzmir için çok önemli olduğunu belirterek, İzmir için bir fırsat penceresi olan İzmir İktisat Kongresi’nin İzmir’in ekonomik aktörleri ve STK’ları tarafından İzmir’i büyütmek için fırsat görülerek katkıda bulunulması gerektiğini belirtti. 
5. İzmir İktisat kongresinin ana temalarından birinin “Akdeniz’de Marka Kent İzmir” olduğunu altını çizen İlknur Denizli “Kongrenin hazırlanması sırasında yaptığımız toplantılarda Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz ve bakanlık müsteşarı Sayın Kemal Madenoğlu ile 5. İktisat Kongresi’nin İzmir’e sağlayacağı katkıları masaya yatırıp özel bir günü İzmir’e ayırdık.  Sayın Bakan Kongre öncesinde İzmirlilerle toplantılar yapıldığını ancak bizzat kendisinin de gelerek iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve medya temsilcileri ile istişarelerde bulunacağını talep ve katkıları alacaklarını ifade ettiler.
İzmir’in dinamizmini 5. İzmir İktisat kongresine katmalıyız.
“İktisat Kongresi Türkiye ekonomisine yol veren ekonomi bürokrasisine, İzmir ekonomisin geleceği için haklı taleplerimiz iletmek lobicilik yapmak içinde eşsiz bir fırsat. Sonuçta ekonomik kararlar üzerinde etkisi olan kurumların yöneticileri İzmir’de olacaklar. Derdimizi, talebimiz iletmek için yeterli zaman bulamadığımız insanları üç gün boyunca misafir edeceğiz. Bu fırsatı İzmirlilerin değerlendireceğini biliyorum ama bir araya gelir aynı yere vurursak ortak akılla kentin geleceğine dair projeksiyonumuzu biz İzmirliler kendi aramızda ana hatlarıyla belirleyebilirsek daha etkili sonuçlar alırız. İzmir’in hem bu ülke için hem de Akdeniz Çanağı için söyleyecek sözü olduğunu göstermeliyiz. “
 
En Görkemli İktisat Kongresi Olacak
1. gününde dünya ekonomisinin tartışılacağı birçok liderin ekonomiyle ilgili organizasyonun yöneticilerinin katılacağı İzmir İktisat Kongresi’nin 2. günü Türkiye ekonomisine 3. günü ise İzmir ekonomisine ayrılacak. İlknur Denizli İzmir’i seven İzmir’in geleceğini önemseyen STK’ların etkin biçimde katkıda bulunmasının önemli olduğunu söyledikten sonra İktisat Kongresi’nin İzmir’e katkısının toplantı süresi ve EXPO süreciyle de sınırlı kalmayacağını belirtti.
“Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin üniversiteleri arasında proje yarışması düzenlemeyi düşünüyoruz. Üstelik hedefimiz bu yarışmanın sadece bir kez ve İktisat kongresiyle sınırlı olması değil. İki yılda bir bölge ülkelerinde dönüşümlü olarak düzenlenecek. Akdeniz havzasının yerli dinamiklerinin bu bölgeye yönelik çözüm önerilerini toplayacağız. Benzer tarihsel süreçlerden geçmiş, ortak kökenleri olan, benzer sorunlarla farklı zamanlarda yüzleşmek zorunda kalan ülkelerini bilim insanlarının kendi sorunlarına, baktıkları yerden son derece değerli çözüm yolları ortaya çıkaracaktır.
5. İktisat Kongresi’nin İzmir’e ve bölge illere katkısı olması, ekonomik büyümeyi, sağlaması için birlikte çalışmalıyız. Aslında İktisat Kongresi ve özellikle de 3. Gün yapılacak toplantılar İzmir’in hinterlantındaki Manisa, Denizli, Uşak, Aydın ve Muğla için de anlamlı. İzmir çevresiyle büyüyen bir metropol olarak, ekonomik vizyonuna çevresindeki illerinde katılımını sağlamak zorunda.
Neden kurtuluş savaşı sonrası gelişme arzusunda olan genç cumhuriyetin gerçekleştirdiği sıçramayı İzmir bir kez daha tekrarlamasın. Buna inanmak için çok sebebimiz var. Aksini düşünmek içinse hiçbir sebebimiz yok. İzmir bu ülkeni dinamizminin geçmişte kaynağı olduğu gibi gelecekte de bu ülkenin önünü açacak Türkiye’yi ileriye taşıyacak potansiyele sahip.”
AK Parti İzmir milletvekili İlknur Denizli Türkiye’nin bölgenin ekonomik ve siyasal açından belirleyici ülkesi olduğunu belirttikten sonra  “Büyük ve Güçlü bir Türkiye bir ideal ise bu ideale bir adım daha yaklaşmamızı sağlayacak şey 5. İzmir İktisat Kongresi. Bizler için yani İzmir’de yaşayan ve kendini bu kent için bir şeyler yapmakla sorumlu hissedenler 5. İktisat Kongresinden etkin desteğimizi esirgememeliyiz” diyerek açıklamasını bitirdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv