CHP’li Güler’den Kaynaklar’daki direnişe destek…

  • 0
  • 1.183
CHP’li Güler’den Kaynaklar’daki direnişe destek…
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler Bornova ve Bucasınırlarının kesiştiği Gökdere Mahallesi’nde açılması planlanan kil ocağınıMeclis gündemine taşıdı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yönelttiğiyazılı soru önergesinde izin verilen kil ocağının yerleşim yeri yanında veorman alanı üzerinde olduğuna vurgu yaptı.

Kil ocağı projesinin hayata geçirilmesine karşı çıkan bölgesakini yurttaşların tepkilerinin görmezden gelindiğini belirten Güler;“işletilmesi planlanan kil ocağı, çevresinde yaşayan yurttaşlar ve doğal çevreaçısından tehlikeler oluşturmaktadır. Bölge sakini yurttaşlarımız, topladıklarıimzalarla başvurdukları mercilerden hiçbir sonuç alamamıştır” dedi.

Memleketin her köşesini ocak cehennemine çevirdiler!

Hükümetin anlaşılmaz bir taş ocağı politikası sürdürdüğünüifade eden Birgül Ayman Güler; “aç gözlü ve talancı bir anlayışla, ormanlıkalanları binlerce ağacı kesmek pahasına memleketin her köşesini ocakcehennemine çevirdiler. Taş ve kil malzemeler ormanlık olmayan yerlerdeçıkarılamaz mı? Bu iktidar döneminde birileri daha az ulaşım maliyeti ile dahafazla rant kazansın diye önlerine gelen yere ocak izni verildi. Onay verdikleriyerlerin yurttaşların, doğal çevrenin, tarihi eserlerin ve su kaynaklarınınzararına olduğunu dikkate almadılar. Yine benzeri bir uygulama ile karşı karşıyayız. Tamamen orman sahasıolan bir yeri akla mantığa ve hatta Anayasa’ya sığmaz bir anlayışla kil ocağıaçılması projesine izin veriliyor. Sayın Bakan izin, yetki ve takdirlerinizineden değişik tür ve yaşta binlerce ağacın kesileceği orman alanları - sahalarıüzerinde kullanıyorsunuz?” dedi.

Proje derhal durdurulmalıdır!

Planlanan kil ocağı sahasının tarım alanlarının bitişiğinde olması,en önemlisi de tamamen orman sahası içinde bulunması dolayısıyla açık Anayasaihlalinin söz konusu olduğunu belirten CHP’li Güler sözlerini şöylesonlandırdı: “Kil ocağı açılması izni verilen proje, halk sağlığı ve temiz birçevre anlayışı temel alınarak, onarımı mümkün olmayan sonuçlar yaşanmadandurdurulmalıdır. Konu halk sağlığı, tarım alanları, su kaynakları, en önemliside binlerce ağacın kesileceği ormanlar ve içinde yaşayan türler dikkatealınmalı onarılması mümkün olmayan sonuçlar yaşanmadan durdurulmalıdır.”

Birgül Ayman Güler’in yanıtlaması istemiyle Orman ve Suİşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yönelttiği sorular şunlar:

 

Açılması planlanan kil ocağı sahasının mülkiyeti kimeaittir? İlgili firmaya hangi yıl, amaç ve koşullarda verilmiştir?

 

Bakanlığınıza söz konusu yerde kil ocağı açılması başvurusuhangi tarihte ve hangi firma tarından yapılmıştır? Süreç ne şekildeişlemektedir?

 

Yerleşim yerlerine bu kadar yakın mesafede bulunan, tarımsalfaaliyet sahası ile iç içe, doğal SIT alanı bitişiğinde bir yere kil ocağıişletim izni verilmesinin gerekçeleri ne olabilir?

 

Açılması planlanan kil ocağının Tahtalı Barajı uzak korumamesafesinde olmasına karşın ocağın barajı besleyen su kaynaklarına etkilerideğerlendirilmiş midir?

 

İşletilecek kil ocağı nedeniyle kesilecek - kaybolacakağaçların sayısı, yaşı, boyu ve türü nelerdir? Meşcere tipi nedir?

 

Taş ve kil gibi malzemeler orman dışındaki alanlardan datemin edilebilirken, izin, yetki ve takdirlerinizi neden değişik tür ve yaştabinlerce ağacın kesileceği orman alanları - sahaları üzerinde kullanıyorsunuz?

 

Söz konusu yerde ve işlemlerde; Devlet ormanlarının yokedilmesi – daraltılması ile ilgili olarak; Anayasa’nın 169. Maddesini ihlaleden sorumlu ve yetkililer hakkında ne gibi iş ve işlemler yapılacaktır?

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv