CHP’li Güler, “Engellilik hastalık değil!”

  • 0
  • 828
Yazı Boyutu:

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, İzmir’de faaliyetgösteren 27 engelli dernek temsilcisi ile bir araya geldi. Engelli Sporcu Dernekleri’nin de katıldığı toplantıdaTürkiye’deki engelli yurttaşların yaşadıkları sıkıntılar ele alındı.Engellilerin yaşadıkları sorunların ve çözüm önerilerinin dile getirildiğideğerlendirmelerde, engelliler için yaşamı kolaylaştıracak çalışmalar üzerindeduruldu. Hükümetin engelliler konusunda ortaya koyduğu politikaları eleştirenGüler, “Engelli politikaları son 10 yılda iflas etmiş durumda, neoliberalpolitikalar ile engelliler konusunda devlet özellikle son 10 yıldır her şeyisırtından attı” dedi.

Konuşmasında AKP Tekirdağ Milletvekilinin ‘biz engellileriinsan yerine koyduk, adam yerine koyduk’ sözlerini anımsatan ve sert bir dilleeleştiren Güler, “Bu sözler AKP iktidarının engelli yurttaşlarımızı nasılgördüğünü hayatın içinde nereye koyduğunu açık bir şekilde gösteriyor” dedi.

“Bu durum neoliberal politikaların bir hilesidir”
Konuşmasına engellilik konusunda tanımlar yaparak başlayanGüler; “Engellilik sorununda bir tanım sorunu var. Nüfusun yüzde 12 buçuğuengellidir gibi genellemeler okuyorum. Çoğu engelli dernekleri de bunusöylüyor. Ben bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Türkiye’de nüfusun yüzde 3civarı engelli. 12 buçuğa varan kısımda yüzde 9’luk kısım süreğen hastalıklarlailgili, önce bu ayrımı yapmakta fayda var. Bana öyle geliyor ki bu durumneoliberal politikaların bir hilesidir. Bu kavramları toplumun vicdanına havaleetmek için buldular. Süreğen hastalıklar konusunu sağlık bakanlığının sırtındanaldılar. Türkiye’deki engelliler konusunda büyük bir hile yapıldığınıdüşünüyorum. Süreğen hastalıklar ayrı bir dezavantaj grubu olarak elbettegörülsün ama süreğen hastalılar konusunda birinci dereceden sorumlunun SağlıkBakanlığı olduğunu herkes önce bir kabul etsin. Çünkü engellilik konusundabirinci dereceden sorumlu her zaman Sağlık Bakanlığı değildir. Engellilik başkasüreğen hastalıklar başka bir şeydir. Çünkü engellilik hastalık değil” dedi.

“Kentler çocuklar için resmen bir esarete dönmüş durumda!”
Sözlerine, engellilik sorununa Hükümetin ve yerelyönetimlerin çözüm getirebileceğinin farkındayım diyerek devam eden Güler,“İmar ve ulaştırma politikalarında bazı bakış acıları eksik. Bizde en baştaengelli sorunlarının bu alandaki çözümü geliyor. Ama İmar ve ulaştırmapolitikaları aynı zamanda yaşlılar içinde çocuklar içinde bakış acısı yanlışhem toplu taşıma hem kent hem kaldırım ve benzeri bakımından. Çocuklar içinkentte yaşamak adeta olanaksız, kentler çocuklar için resmen bir esarete dönmüşdurumda. Benzer şekilde bisikletliler içinde öyle. Çünkü kentler motorizearabalar dünyası haline gelmiş durumda. Bu nedenle imar ve ulaştırmazihniyetinin öncelikle yerel yönetimler bakımından değişmesi çok önemli halegelmiştir. Bizim okuduğumuz yıllarda kitaplarda modern belediye aydınlatmayı vekaldırım yapmayı bilen belediyedir denirdi. Şimdi bakıyorum aydınlatmanın önemihale sürüyor. Ama kaldırım insan hakları ihlalidir diye görülüyor. Arabalarınilk doğduğu 1930 yıllarda arabalara yer açabilmek için kaldırım ön görülmüş besbelli. Şimdi iş tersine döndü kaldırım yok ve kaldırımsız şehir iyi şehirdiranlayışı var. Yaşlı, çocuk, engelli, bisikletli ve yürümek isteyen insan içinyaşanabilir şehirler, kaldırımsız şehir çizgili şehir olmuş. Bu sorunlarıntespitiyle kente yeniden bir düzen vermek gerektiği çok açık” dedi.

Engelliler de tedavi boyutunun çok önemli olduğunu söyleyenGüler, “Kuşkusuz tedavi süreciyle, rehabilitasyonla iyileştirilebilir engelliliklervar. Bu konuda Türkiye’de çok büyük eksikliler olduğunu düşünüyorum. Buneoliberal devlet politikası özellikle son 10 yıldır sırtından attı her şeyi.Vereyim sana 600 lira bak çocuğuna evde. Vereyim sana 600 lira aman ha benidaha fazla meşgul etme. Bu zihniyeti tamamen değiştirmek ve rehabilitasyontedavisinin devletin temel görevi olduğunu ilan edip yeterli sayıda venitelikte rehabilitasyon kurumu yapılmalı. Onun dışında aileye yardım yap çünkübu ağır bir hayat tarzı. Ama benden başka bir şey isteme al çocuğuna bak böylebir zihniyeti reddetmek gerekiyor” dedi.

Toplantıda Demokratik Kitle Örgütleri adına konuşan FundaDoğan Kapukıran ve Metin Çınar, “Engelli vatandaşlarımız sadaka karşılığındaevlere kapatılıyor. Biz sadaka değil hak temeli üzerinde yürüyen politikalaristiyoruz. Biz engelli dernekleri olarak yaşanan sorunlarda engellilerin degörüşlerinin alınmasını ve engelli vatandaşlarımızı kapsayan fakat 3 ayda birdeğişen yasalar istemiyoruz” dedi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv