Elektronik haciz isyan çıkaracak

  • 0
  • 1.236
Elektronik haciz isyan çıkaracak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege-Koop GenelBaşkanı Hüseyin Aslan, elektronik vergi hacizlerinin birçok vergi mükellefikişi ve işletmeleri isyan noktasına getirdiğini söyledi. Aslan, “ Ödeme emritebliğ edilmediği gibi bir de sadece o gün için geçerli olan haciz işlemisüresiz devam ettiriliyor. Oysa her defasında ödeme emrinin tebliği gerekir.Birçok kişi ve firmanın, haberleri olmadan yapılan bu işlem sonucunda ticarihayatları tehlikeye giriyor, ayrıca kayıt dışılığa itiliyor. Sorun büyük” dedi.

 

 

Mevcut uygulamanın hem bankacılık sistemini hem de vergimükelleflerini mağdur ettiğini kaydeden Aslan, “  Türkiye çapında bütünbanka genel müdürlüklerine yollanan  e-hacizler vergi borcu nedeniyle Gelir İdaresi  Başkanlığı  tarafından  uygulanıyor. Oysazincirlemeli elektronik vergi hacizleri esasen ödeme emri düzenlenmeden vetebliğ edilmeden  uygulanamaz.  Her ay borçlu mükellefler içinyürütülen bu e-hacizler o andaki banka mevduatına konulabilir. İkinci, üçüncüve diğer elektronik hacizlerin konulabilmesi için her seferinde  yenidenödeme emri düzenlenip, tebliğ edilmesi zorunludur” dedi.

 

“ HUKUKA AYKIRI BİRUYGULAMA…”

İhtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk dolayısıylamükelleflerin gıyabında malvarlığı araştırması yapıldığını bunun sonucunda dabanka hesaplarına, trafikte kayıtlı araçlarına ve tapuda tescilligayrimenkulleri üzerine hacizler konulduğunu anlatan Aslan, “ Bu çalışmalar, tamamıyla mükellefin gıyabında ve haberi olmaksızınyürütülmektedir. Durum böyle olunca mükellefin bilgisi dışında bankahesaplarına blokaj uygulanmaktadır. Bu hukuka uygun değildir, yasal dayanağıyoktur. Çünkü vergi incelemesi tamamlandıktan sonra artık  bu tedbirmahiyetli tahakkuk ve haciz işlemleri yapılamaz. Şu anda bu durumda mükelleflerinbütün hesapları alt üst olmakta, banka ilişkileri  bozulmaktatır. Kaldı kibu durumların telafisi de mümkün değildir.  Bu yanlış uygulamalar,mükelleflerin ticari hayatlarını tehlikeye atmaktadır” diye konuştu.

 

“ KAYITDIŞILIĞAİTİLİYOR…”

Ödeme emrinin yanlış kişiye tebliği halinde bile hacizişleminin uygulanamayacağını kaydeden Aslan, sözlerini şöyle noktaladı: “ Krediçekmek, çek veya senet ödenmesi veya nakit ihtiyacını gidermek için bankayapara çekmeye giden mükellefler maalesef böyle kötü bir sürprizlekarşılaşıyorlar. Bankalar da mükelleflerin bankada yer alan paraların tamamınahaciz konulmuş gibi işlem yapıyorlar. Banka sorumluluk altına girmek istemiyorve gelecekte hesaba yatan paralara bile haciz işlemi uyguluyor. Sonuç olarak,yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle mükellefler paralarını bankalara yatırmakonusunda tereddüde düşerek adeta kayıt dışılığa zorlanıyor. Bu uygulamanınyeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv