Kaçak koyunlar tedirgin ediyor

  • 0
  • 1.091
Yazı Boyutu:

CHP'li Türeli bu yıl Türkiye'nin et ithal etmemesine rağmen Suriye'den kaçak olarak yurda sokulan ve çeşitli bölgelere sevk edilen koyunların endişe uyandırdığını, üreticileri ve vatandaşlarımızı tedirgin ettiğini söyledi. Türkiye'de canlı hayvan sayısında son yıllarda düşüş görüldüğüne dikkat çeken Türeli büyükbaş hayvan sayısının 1990'larda 13 milyon iken bugün 11.4 milyona, küçükbaş hayvan sayısının ise 40 milyondan 25 milyona gerilediğine dikkat çekti. 
 
  CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye'de büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretiminde yaşanan sorunları masaya yatırdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle Meclis'te soru önergesi  veren Türeli sektörde yaşanan sorunlar karşısında Hükümetin acilen çözüm üretmesi gerektiğini ifade etti. Ot ve saman ithalatının beraberinde getirdiği sorunlar, hayvancılıktaki destek priminin artırılması, hayvan üreticilerinin kredi borçlarının ertelenmesi gibi pek çok konuda Bakan Eker'e sorular yönelten CHP'li Vekil ayrıca,  yurda kaçak olarak sokulan koyunlarla ilgili olarak hukuki bir işlem başlatılıp başlatılmadığını da sordu.
 
 Cumhuriyet tarihinde ilklere imza atıldı
 Türeli, "Hayvancılıkta yaşanan bunca sorun gündemdeki yerini korurken ithalata gerek olmadığı ve yeniden hayvan ihracatı yapılacak konuma gelindiği fikrini hala savunuyor musunuz?" sorusuyla da hükümetin politikalarını eleştirdi. Türeli, " Türkiye'de canlı hayvan sayısında son yıllarda ciddi düşüş görülmektedir. Büyükbaş hayvan sayısı 1990'larda 13 milyonken bugün 11.4 milyona, küçükbaş hayvan sayısı ise 40 milyondan 25 milyona gerilemiştir. 2010 yılında Cumhuriyet tarihinde ilk kez kurbanlık ithal eden Türkiye, yine bir ilke imza atarak ot ve saman ithalatı da gerçekleştirmiştir. Samanın 20 kuruştan 70 kuruşa kadar çıkması, yem ve diğer girdilerin de sürekli artış göstermesi üreticiyi kara kara düşündürmektedir. Ayrıca üretilen süte düşük fiyat verilmesi yüzünden süt inekleri kesime gönderilmektedir. Yine, bu yıl hayvan ithalatı yapılmamasına rağmen Suriye'den ülkemize kaçak koyun sokulduğu ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerine sevk edildiği hususu da endişe uyandırmaktadır. Hayvancılık sektöründe sorunlar diz boyu iken bir de bu tür sorunların gündeme gelmesi  Kurban Bayramı öncesi üreticileri ve vatandaşlarımızı tedirgin etmektedir. Ayrıca kaçak koyunlarla ilgili ne tür bir işlem yapılıp yapılmadığını da merak ediyoruz. " dedi.
 
  Borçların ertelenmesine ihtiyaç var
  Sektöre ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Türeli ayrıca, hayvan yetiştiricilerinin vadesi gelen kredi borçlarının, yaşanan olumsuz gelişmeler ve sektörden muhtemel kopuşlar da dikkate alınarak ertelenmesine, besicilere verilen hayvan başına 300 lira et desteği ile süt teşvik priminin de artırılmasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
 
 
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Bakan Eker' e şu soruları yöneltti:
 
1-Hayvancılıkta yaşanan bunca sorun gündemdeki yerini korurken ithalata gerek olmadığı ve yeniden hayvan ihracatı yapılacak konuma gelindiği fikrini hala savunuyor musunuz?
 
2-Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta kötü gidişin önüne geçebilmek için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
 
3-Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yurda kaçak olarak sokulan koyunlarla ilgili olarak Bakanlığınızca herhangi bir hukuki işlem başlatılmış mıdır?
 
4-Hayvan yetiştiricilerinin vadesi gelen kredi borçlarının ertelenmesini düşünüyor musunuz?
 
5-Hayvan başına 300 lira et desteğini yeterli buluyor musunuz? Bu konuda ve süt teşvik priminin artırılması hususunda yürütmekte olduğunuz bir çalışma var mıdır?
 
6-Ot ve saman ithalatına son vermek ve yerli üreticiye sahip çıkmak amacıyla almayı düşündüğünüz tedbirler nelerdir? 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv