Lafla İzmirli olunmaz!

  • 0
  • 971
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi’nin açılış töreninde konuştu: “Sayın aday ‘İzmir’e benzeyeceğiz’ diyor. Niye şimdiye kadar İzmir’e benzemediniz? Lafla İzmirli olunmaz. Bir kente belediye başkanı olacaksan, o kenti bileceksin.” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TorbalıBelediyesi’nin ortak projesi olan Torbalı Belediyesi kültür Merkezi törenle açıldı.  Torbalılılar büyük ilgi gösterdiği tören, halk oyunları gösterileriyle başladı. ‘İzmir Aziz’dir Aziz kalacak’ sloganları eşliğinde kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Bakanı Aziz Kocaoğlu, aday adaylarıyla uğraşmayı, onlara laf yetiştirmeyi sevmediğini, bunun mizacına uygun olmadığını söyledi. Kimin İzmir’e ne hizmet yaptığını kentin 21 ilçesinde yaşayanların çok iyi bildiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:“Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı, ‘tramvaya karşıyım’ demiş.   Tramvay yeşil zeminde kimseyi incitmeden, tek sürücüyle en az 300-400 yolcu taşıyacak çevreci bir ulaşım aracı. Hem tasarruf sağlayacak, hem de insanlarımızı kazadan beladan koruyacak. Niye karşı çıkıyorsun? Biz metrobüs yapmıyoruz yani körüklü otobüsleri bölünmüş yollarda gezdirmiyoruz. Biz yolu bölmeden raylı  sistemle ve elektik enerjisiyle çağın sistemini yapıyoruz. 26 Şubat’ta hem Konak hem Karşıyaka  hatları için tramvay ihalemiz var. Metroya gelince… Narlıdere metro projemizi üç sene önce verdik. İhaleye çıkmaya o zamandan beri hazır. Otogar projesi de hazır. Üç yılda tramvay projesi yapılır. Hele hele iş bitirdiğini söyleyenler daha çabuk yapar. Konak Tüneli, ihalesiz ve zemin etüdü olmadan başlandı. Fi tarihinden kalma Kordon çevre yolunun 20 küsür yıl önceki ihalesinden yapılmaya çalışıldı. Şimdi ‘metro yapacaktım da, proje yoktu da’ diye konuşuyorlar.” 

“Koskoca bir yalan”
Urla’nın ve İzmir’in planlarının olmadığı iddialarına yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bunu vatandaşımızın bilmesi için söylüyorum. Urla’nın planları yokmuş, İzmir’in planları yokmuş ve İzmir mevzi imar planlarıyla yönetiliyormuş. Bu koskoca bir yalandır. Bu yalanın kılıfı yoktur.  Burayı 1/25 binlik planı olmayan Türkiye’nin en büyük kentiyle karıştırmayın. 10 yıldır, bir tane ama bir tane mevzi imar planı yapmadık. Ayrıca, 25 bin metrekare inşaat alanı olup, 10 lira değeri olan bir yeri yandaşımıza sattırıp, sonra aldırıp, sonra 25 bin metrekarelik inşaatı 200 bin metrekareye çıkartmadık. Bunları ben takip etmiyorum, son dönemde meşhur olan telefon takip konuşmalarından çıkıyor” dedi. 

“Başkan olacaksan, bu kenti bileceksin”
Yıldırım’ın Urla sahilinin kamplarla kapatıldığına ilişkin sözlerine de açıklık getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla’da 1987 yılından beri evi olduğunu, orayı iyi bildiğini söyledi. Başkan, “Bir kente belediye başkanı olacaksan, bu kenti bileceksin. Urla’da sahili kapatan toplam üç tane tesis vardır. Biri tatil köyü, biri polis dinlenme tesisleri, diğeri de sayın adayın bir zaman Bakanlığı’nı yaptığı TCDD dinlenme tesisidir. Başka da yolu kapatan bir tesis yoktur” diye konuştu.

Adayın ‘Yeni Foça’da arıtma yok’ eleştirilerine de yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Evet, yok. Bir tek orası kaldı, evet. SİT vardı, yer belirlendi. Hepsi tamam ama iki senedir yine sayın adaya bağlı Karayolları’nın yolun kenarından geçiş izni vermesini bekliyoruz. İki senedir kendisine de defalardır söyledim. İsale hattının geçişi için karayollarının izin vermesi gerekiyor, en az 5-6 kere rica ettim. Demek ki ‘Yeni Foça’da ihale yok’ demek için bu izni vermemişler. Nerelerden nerelere işler üretiyorlar” dedi. 

“Statlarda rant oyunu oynanıyor”
Başkan Kocaoğlu, önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak iki spor tesisi konusunda ise şunları söyledi: “Şimdi Karşıyaka’nın göbeğinde sahildeki Karşıyaka spor sahası ve Konak’taki Gürsel Aksel stadında da bir rant oyunu oynanıyor. Bu iki kıymetli arazi, stat yapacağım diye AVM’ye, dükkanlara çevrilecek. O tarafını bırakın, bu iki yere zaten 15-20 bin kişilik statlar sığmıyor, sığsa da bu kentte trafik diye bir şey kalmayacak. Biz Örnekköy’de bir spor tesisi yapmak için başvurduk, mektup yazdık, ‘’bir kuruş istemiyorum, yaptıktan sonra size devredeceğiz dedik. Göztepe için de ‘bir arazi tahsis edin, onu yapalım’ dedik. ‘Mal sizin olsun, her şey sizin olsun dedik, vermediler. İki şey istiyorum. Karşıyaka’da yapacağımız tesisi Karşıyaka Spor Kulübü’ne, Göztepe’de yapağımız tesisi de Göztepe Spor Kulübü’nün kullanıma verilsin dedik, yok, yok! KSK stadında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tapulu malı yok ama Alsancak Stadı’nda 4 bin metrekare tapulu malımız var, bunu benden istediler vermedim, ham yapılmaktan ancak öyle kullandım. Göztepeliler de şanslı; Gürsel Aksel stadında da tapulu malımız var, onlar da öyle kurtaracak” dedi. 

“Bu kadar hinliği ne zaman öğrendiniz?”
Çok tehlikeli bir süreç yaşandığına işaret eden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:“İzmirlileri ilgilendiren iki tane problem var. İl Özel İdaresi’nin mallı konusu var. Malların dağıtımıyla ilgili komisyon kurulacak. Ben üyeyim, daha komisyon kurulmadı. Dün, bir belediye başkanımıza elden karar dolaştırılarak sanki alt komisyon kurulmuş gibi ilçe düzeyinde, İl Özel İdaresi’nin mallarını ‘ham yapmaya’ çalışıyorlar. İl Özel İdaresi, belediyeler gibi değildir. İl özel idaresinin  bir ilde sadece bir tüzel kişiliği vardır. Bütün mal varlığı o tüzel kişiliğe aittir. Torbalı Belediyesi’nin hükmü, şahsiyeti, malı mülkü vardır. Torbalı İl Özel İdare Müdürlüğü, İzmir Özel İdare kişiliğinin üyesidir, malı da yoktur. Benim önüme senin belediye başkanın imzalamış diye evrak getiriyorlar. Bu kadar hinliği, iş bitiriciliği ne zaman öğrendiniz! İl  Özel İdaresi’nin malları, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olacaktır, hakkıdır. Bu mallar, İzmirlinin malıdır. Sayın aday, ‘bunu Aziz Kocaoğlu evinden mi getirdi’ demiş. Ben 10 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başkanıyım. İzmir’in yerel servetini, size karşı korumaya çalışıyorum. Siz şunun cevabını vereceksiniz. Karayolları arazisini sattınız, mahkeme durdurdu. Şimdi satacak mısınız? Ve İzmir limanını AVM yapacak mısınız, yapmayacak mısınız? Nereleri gece yarısı planlıyorsun? Bu ülkede adama göre plan yapılıyorsa, bunun adresi Ankara’daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır, oraya soracaksın. Hangi planı nasıl geçirdiğini orada soracaksın.” 

“Lafla İzmirli olunmaz”
Rakip adayın ‘Biz İzmir’e benzeyeceğiz’ dediğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti: “ Bu ne demektir ya? İzmirliyiz yaparız dedik, ‘şövenistlik yapıyor, kendisi de Tokatlı’ demiş. İzmirli olmak için İzmir’de doğmak gerekmiyor. İzmirli efeler gibi dimdik durmak gerekiyor. Lafla İzmirli olunmaz. İzmir’e benzeyecekmiş!  Niye şimdiye kadar benzemedin, İzmirliyi dinlemedin? İzmir’in lehine, İzmir’in  çok haklı olan doğru talepleri takip etmedin? İzmirli’ye benzemek, şimdi aday olunca mı aklına geldi? Halk, İzmirli, bizim için onlara, ‘bizi kurtar’ diyormuş. Bu koskoca bir komedi. Ben dağ taş geziyorum. Bana yaşlı ağabeylerimiz, sakallı hacılarımız, “Aziz oğlum, etme, gece gündüz çalış, bunlara bize bırakma, teslim etme” diyor. 

Vali çıkışı
İzmir Valisi Mustafa Toprak’la jeotermal ve İl Özel İdaresi’nin mallarının paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşadıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Jeotermali kurtaralım, Seferihisar’da tarıma götürelim diyoruz yok diyorlar, İl Özel İdaresi malları paylaşımında da sorun yaşıyoruz. Kanuna göre yaparız diyorlar. Emniyet müdürünü yanına al, polis şeflerine talimat ver, Başsavcı’nın verdiği talimatı uygulatma, oyala… Bu tapeler yayımlandıktan sonra, İzmir Valisi artık İzmir’i kendi ayaklarıyla terk etmek zorundadır. Cumhuriyet döneminden bugüne kadar hiçbir dönemde böyle bir Vali görülmedi. Böyle bir Vali inşallah bir daha hiç birimiz görmeyiz. Buradan kendisine açık olarak soruyorum: Bu konuşmayı yaptın mı yapmadın mı; polis şeflerine, müdürlere bu talimatı verdin mi vermedin mi? Delilleri karart, adamı koru dedin mi demedin mi? Bunu açıkla ki, İzmirli de senin Valilik mi yoksa başka şeyler yaptığını öğrensin. Sayın Vali’yi devlet valisi olmadığı için, zanlıları koruduğu için acilen istifaya çağırıyorum. Bu memleket, sahipsiz değildir. Burası İzmir’dir, burası İzmir çukurudur. Bu memlekette Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana bir İzmir duruşu vardır. Biz İzmirliyiz, yaparız. Valinin nereye gitmesi gerekiyorsa, onu da oraya göndeririz. Herkes siyaseti kuralına göre yapacak. Polis kordonunda, taşıma sivil polislerle gezmeyecek. Vali, bir adayın talimatıyla  görev yapmayacak. Bu ne biçim iştir. Valiye, emniyete, güvenme! Bu sade vatandaş, bu namuslu insanlar kime güvenecek?” diye konuştu. 

“Yan gelip yatmadık”
Torbalı’nın kendisi için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, “26 Kasım 2011’de ikinci operasyonda burada bir temel atma töreninde bir konuşma yapmıştım. Adalete hepimizin ihtiyacımız olacak lafını ilk kez burada demiştim. Aç susuz kalabilirsiniz,  ama adaletsiz yaşayamazsınız demiştim. Ben Torbalı’yı, İzmir’i seviyorum. İnsanlarımız için çalışıp, üretiyoruz. Bize de operasyon yapıldı. Şimdi, ‘oyu al yan gel yat’ diyor. Biz oyu aldık, onurumuzla taşıdık, çalıştık ürettik. Zorunlu olarak arkadaşlarımızı cezaevlerinde yatırdınız. Biz yan gelip yatmadık, çalmadık, çırpmadık, Bizim pırıl pırıl geçmişimiz var.  Biz insan odaklı çalışıyoruz. Ulu önderimizin bize emanet ettiği değerle korumak için çalışıyoruz, Zenginleşmek için bu işi yapmıyoruz. Yolsuzlukları konuşmayalım, bunlar çok berbat şeyler. Bunları söylemek bile bizi üzüyor. Biz geleceği konuşalım” dedi. 

“Namusluya oy verin”
Torbalı’nın hem sanayi, hem de tarım kenti olduğunu vurgulayan Başkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayinin ve tarımın gelişmesi için her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Köy tüzel kişiliklerinin mallarına bizim belediye başkanlığımızda dokunulmayacak. Bugüne kadar nasıl kullanıldıysa, nasıl ürettiyse onların olacak, onlar kullanacak. Toprak işleyenin, su kullananın olacak. Sizlerden bir tek şey istiyorum. Namusluya oy verin ki, namuslu hem sizi hem bizi korusun. Bu ülke, çok badireler atlattı. Bunu da halkın gücüyle atlatacaktır ama bu meşaleyi Türkiye’nin en aydınlık kentinden kurtuluşun ve kuruluşun gerçekleştiği kentten gerçekleştireceğiz” diye konuştu.  

Torbalı’ya 10 yılda 205 milyon TLTorbalı’ya 10 yılda Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptıkları hizmetleri özetleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Torbalı’ya TCDD ile ortak olarak İZBAN’ı getiriyoruz. Sahip çıkmıyoruz. Eğer bir gün anlatmak zorunda kalırsam, bu İZBAN hikayesini de anlatırım. İstasyonlarımızı yapıyoruz, haberleşme için fiber optik kablolar döşüyoruz. Karayolu ve yaya üst geçitlerini yapıyoruz. Sadece Cumaovası-Torbalı İZBAN hattı için 61 milyon lira para harcıyoruz. 10 yılda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Torbalı’ya toplam 205 milyon lira yatırım yaptık. Bu iş bilmekle, tasarrufla, özveriyle, İzmirli’nin parasını doğru kullanmakla, inançla olur” diye konuştu. 

Büyükşehir farkı
Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na tesis için yaptıkları destekten dolayı teşekkür etti. Uygur,  “Kültür merkezimizin yapımı için Kültür Bakanlığı’nın yardımını almadık. Bu binaya sadece ve sadece Büyükşehir Belediye Başkanımız yardım etmiştir. Aziz Başkan, toplam 16 milyon liraya mal olan kültür merkezimiz için 5 milyon 800 bin para verdi, buraya ‘bir harf yaz’ demedi.  Burada bir anlayış farkı var. Şahsım ve Torbalı halkı adına Aziz Başkanımız’a sonsuz şükranlarımızı sunuyorum. Allah onu başımızdan eksik etmesin” dedi. 

Tesiste neler var?
Torbalı'yı sosyal ve kültürel anlamda büyük katkı sağlaması beklenen tesis aynı zamanda Menderes Havzası’nın da en büyük kültür merkezi özelliğini taşıyor. Yıkılan eski Çamlık Gazinosu’nun bulunduğu 1400 metrekarelik alanda, 2008 yılında Kültür Merkezi yapılması için inşaat çalışmaları başlamıştı. İlçedeki sanat aktiviteleri açısından önemli bir eksikliği giderecek olan Kültür Merkezi yaklaşık 16 milyon TL’ye mal oldu. Kültür Merkezi’nde dev konferans salonu, sergi salonu, sinema salonu, dev akvaryumun yanı sıra kafeterya da bulunacak. 7 bin 800 metrekarelik alana sahip tesiste, ayrıca sanat ve kültür atölyelerinde gençler sanatsal faaliyetlerini geliştirebilme imkanı bulacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv