Sessiz bilgelik!..

  • 0
  • 925
Yazı Boyutu:

Verdiği eğitimle çocukları yaşama ‘suflörsüz’ hazırlayan Bornova Küçük Şeyler Anaokulu öğrencileri Kültür Gezileri kapsamında Arkas Sanat Merkezi’ndeki Ahmet Ertuğ tarafından çekilen çeşitli Avrupa ülkelerinde yer alan tarihi kütüphane ve opera saraylarının içeren fotoğraf sergisini ziyaret ettiler. Çocukların ilgisini en çok tavanlara kadar kitaplarla dolu kütüphane fotoğrafları ve opera saraylarındaki balkonlar çekti!..

Ticari başarılarının yanında, hizmet verdiği topluma katma değer sağlamayı önemseyen Arkas’ın, sosyal hayatı güzelleştirmek ve zenginleştirmek için geleceğe izler bırakacak uzun vadeli ve evrensel projeleri de hayata geçirme kapsamında hizmete soktuğu Sanat Merkezi ses getiren sergilere imza atıyor. Bu bağlamda 15 Eylül günü açılan ve 30 Aralık tarihine dek açık kalacak olan Ahmet Ertuğ’un 21 opera binası ve 23 adet tarihi kütüphane fotoğraflarından oluşan “Sessizliğin Yankısı” adlı sergide büyük ilgi görüyor.
Çocuklara yaşama dair somut bilgiler veren Bornova Küçük Şeyler Anaokulu öğrencileri de adını çok işittikleri bu sergiyi Kültür Gezileri kapsamında ziyaret ettiler. Devasa boyutlu fotoğrafların karşısında çok şaşıran öğrenciler kendilerine eşlik eden Sanat Merkezi rehberini de soru yağmuruna tuttular. Öğrenciler opera salonlarında duvarlardaki balkonlar konusunda bir çok sorular sordular. Kütüphane fotoğraflarında ise duvarlarının her santimetrekaresinde yer alan kitaplar konusunda soru yönelten öğrenciler, rehberin anlattığı “3 Başlı Dinazor” öyküsünün sonunda; “Madem dinazor mağaraya girmemize izin vermiyor… Biz içeri nasıl gireceğiz?” sorusunu yönelttiler. Rehberin “Ona kitap okuturuz. Kitaba dalınca da içeri gireriz” yanıtı ile ikna olan öğrencilerin sergi gezisi boyunca sergiledikleri ciddiyet ve tavır ilgi çekti.
Okul Müdürü Selami Korkmaz, “Çocuklarımıza ne ve nasıl yapmasını öğreteceğimize, ne ve nasıl yaptığımıza şahit olmasına çalışıyoruz. Gördüğü şeyi uygulayıp uygulamayacağı seçimini de bireyin kendisine bırakıyoruz. Bu yaşam tarzını her gün biraz daha yerleştirdiğimizi biliyoruz. Sufle almadan yetişen çocukların daha özgüveni olan, yorum yapabilen, dogmatik olmayan ve sorgulamaya açık çocuklar olarak yetiştiğini gözlemliyoruz. Bu nedenle kültür gezileri çok daha öğretici oluyor” dedi. 
 

SESSİZLİĞİN YANKISI
Çeşitli Avrupa ülkelerinde yer alan tarihi kütüphane ve opera saraylarını fotoğraflayan Ahmet Ertuğ, hipnotik bir güç ile seyirciyi fotoğrafın içerisine çekerek, ziyaretçilere kütüphanelerin sessizliğini ve boşluğunu, daha sonra ise bu görkemli mekanların duvarlarına sinmiş olan müziğin ve bilgeliğin  yankısını hissettiriyor.

Opera yıldızlarının, sahnenin tam ortasında durdukları noktadan muhteşem salonu nasıl algıladıklarını, bu bakışın tam diğer ucu olan şeref locasından da kralların, kraliçelerin opera sahnesini nasıl gördüklerini  ziyaretçilere fotoğraflarıyla aktarıyor.
21 adet opera binası ve 23 adet tarihi kütüphane fotoğrafından oluşan Sessizliğin Yankısı isimli sergide Venedik’te bulunan La Fenice, Paris’te bulunan Opera Garnier, Barselona’da bulunan Palau de la Música Catalana ve Paris’in meşhur kütüphanelerinden Bibliothèque Nationale de France, Lizbon’daki Palácio Nacional de Mafra ve Dublin’de yer alan Trinity College gibi tarihi kütüphane binaları da bulunuyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İYTE'ye Yılın Liderlik ve Yönetim Ekibi Ödülü

13 yıl sonra yeniden

Orhun Değişim Programı: Azerbaycan Deneyimi

Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Eğitim’de Alternatif Yolculuğa Devam

Buca'dan üreticiye fidan desteği

Arşiv