Tekstilde dünya birinciliği Ege Üniversitesinin

  • 0
  • 759
Yazı Boyutu:

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe V. Uluslararası AR-GE Proje Pazarı’nda Otomobil Tekstilleri kategorisinde “Akıllı Otomobil Perdesi” projesi ile dünya birincisi olan Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma ve Uygulama  Merkezi (TKAUM) Müdürü Prof. Dr. Faruk Bozdoğan ile 2 elemanı Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından kutlandı. Prof.Dr. Yılmaz, “Tekstilde başarımızı dünyaya kanıtladık” dedi. Proje ile perdelerle güneş enerjisi, elektrik enerjisine çevrildikten sonra klimada kullanılıyor. Klimaya cep telefonuyla kumanda edilebiliyor.
 
ABD, Japonya, İngiltere başta olmak üzere birçok ülkenin katıldığı, Uluslararası AR-GE Proje Pazarı’nda 10 bin liralık maket çeki Prof. Dr. Faruk Bozdoğan, Dr. Gamze Süpüren ve Yüksek Mühendis Emrah Temel aldı. Üniversite- Sanayi ilişkisinde imzalanan protokollerle başarılı çalışmalara imza atan merkezin son başarısı üniversitede olumlu yankılar uyandırırken Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’da bu başarılı ekibi makamında kabul ederek, kutladı. Prof. Dr. Yılmaz, “Altın değerindeki bilimsel bilginin çok önemli olduğunu, ancak uygulanabilir olmasının daha da büyük önem taşıdığını” belirterek, “Birikimi harekete geçirmenin en önemli çıktısı, uygulanabilir olmasıdır. Tekstil konusunda da uygulanabilir bilgiler bir taraftan yaşamı kolaylaştırırken diğer taraftan ekonomiye katkı sağlıyor” dedi.
 
SORUNA ÇÖZÜM
Tasarlanan “Akıllı Otomobil Perdesi” çok fonksiyonlu bir ürün olarak, güneş altında kalan ve ısınan otomobiller için çözüm oluşturuyor. Uzun süre güneşte beklemiş olan araçların iç kısmında sıcaklık yükseldiğinde, otomobile binen kişiler açısından oldukça konforsuz bir durum oluşuyor. Araç içine binildikten sonra, klima çalıştırıldığında, iç ortam sıcaklığı düşene kadar, kullanıcıların terlemesinin, önüne geçilemiyor. Bu durum en yeni model arabalarda bile benzer şekilde gerçekleşiyor. Dolasıyla, tasarlanan sistem ile bu sorunun önüne geçilmesi amaçlanıyor.
 
GÜNEŞ ENERJİSİNİ ELEKTRİK ENERJİSİNE ÇEVİRİYOR
Prof. Dr. Faruk Bozdoğan, bu tasarımda aracın tüm camlarına içerden yerleştirilecek sürgülü perdelerin güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirdiğini belirterek, “Bu enerji daha sonra kendisine sisteme edilmiş klimanın çalıştırılmasında kullanılıyor. Klima istendiğinde cep telefonu ile uzaktan aktive edebilir özellik taşıyor. Böylece araca binmeden önce klimanın devriye alınması sağlanabiliyor. Kullanıcılar açısından konforlu
bir ortam sağlanıyor ”diyor. Prof. Dr. Bozdoğan amaçlarının, projenin yeni model araçların üretimine entegre edilerek hayata geçirilmesi olduğunu ifade ediyor.(PDA/OK)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İlk 500’deki yerini korudu

YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon

Uluslararası yükselişe devam

İYTE'ye Yılın Liderlik ve Yönetim Ekibi Ödülü

13 yıl sonra yeniden

Orhun Değişim Programı: Azerbaycan Deneyimi

Arşiv