Toplumsal dengeyi bozan güvenlik de özgürlük de sağlıklı değildir

  • 0
  • 617
Yazı Boyutu:

ABUyum komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, Fransa Ulusal Mesclisi TürkiyeDostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon ve Senato Dostluk Grubu BaşkanıGerard Larcher ile beraberindeki heyeti kabul etti.  

Görüşmekonuk heyetin AB sürecinde Türkiye’deki son değişimleri birebir temaslarlaöğrenmeleri için yaptıkları ziyaret programları kapsamında yapıldı. İlişkilerindaha iyiye götürülmesi açısından fasıllarla ilgili bilgi almak istedikleriniifade eden Başkan Bouillon,  “APaçılırken bu fasıllar kimi tartışmalara yol açacak. Bunun için fikir teatisindebulunmak istiyoruz.” dedi. 

KomisyonBaşkanı Tekelioğlu, Türkiye ile Fransa arasında tarihi çok derinlere dayananilişkilerin bu şekilde devam etmesinden duyduğu memnuniyeti belirttikten sonra,Türkiye’nin AB vizyonunun devam etmekte olduğunu, bu konuda hükümetten,Meclise, sivil toplum örgütlerine kadar toplumun hiçbir kesiminde aksi bir görüşbulunmadığına dikkat çekti. 

“Buvizyon ve perspektifimiz azalmadan, son sürat devam etmektedir. Bu noktada Fransa’nındostluğuna ihtiyaç duyduğumuzu bildirmeliyim. 22. Fasıl üzerindeki blokajınkaldırılması bizleri memnun etmiştir. Şimdi 23. ve 24. Fasılların açılmasınışiddetle arzu ediyoruz.” diyen Mehmet Tekelioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye toplumu çok tartışan bir toplumdur.Tartışan bir toplumun AB fikrinden vazgeçmesi düşünülemez. Türkiye’de sonzamanlarda meydana gelen olayların, demokrasiyi daha da kurumsallaştıracağıyönünde yoğun bir inanç büyümektedir. Bu adımların bizi daha ileri götürebilmesiiçin 23. ve 24. Fasılların açılış ve kapanış kriterlerinin bize bildirilmesiniistiyoruz. Bu konunun muğlak bir alan olarak kalması, başta yanlış anlamlar veanlamalara sebebiyet vermesi açısından sıkıntı doğurmaktadır. Bildirilmeli veTürkiye’de bu yönde bir çalışma yapılmadığı kanaati oluşturulmamalıdır. Bukriterlerin ne olabileceğini bizler tahmin ediyor ve tahminlerimiz yönündeçalışmalarımızı sürdürüyoruz. Art arda geçen reform paketleri bunun en açıkgöstergesidir. Ama en doğrusu ve olması gerekeni, yol haritamızı veyükümlülüklerimizi bilmektir.” 

Fikirve ifade özgürlüğü tartışmaları, gündemin sıcak konularıdır. Her alanda sağlanacaközgürlüğün aynı zamanda ekonomik gelişmeyi de sağlayacağını biliyoruz. Buaçıdan bakılsa bile, fikir özgürlüğünü geliştirmek reel bir mecburiyettir. Özgürlük ve güvenlik dengesi Avrupa’da dauzun zamanlar tartışılmıştır. Özgürlük ve kişilik haklarının korunması da birdengeyi gerektiriyor. Hiçbir toplum güvenliğini tehlikeye atarak özgürleşemezveya özgürlükleri yok ederek güvenli yapı kuramaz. Biz bunu biliyoruz. Birdeğeri ötekine kurban vermemek için dengeli olmak gerektiğini de biliyoruz.Toplumsal dengeyi, düzeni bozan güvenlik de özgürlük de sağlıklı değildir.” 

 “Özgürlük ve kişisel haklara dönük tartışmalarıntoplumdan topluma değişmesinin anlayışla karşılanması gerektiğini söyleyen ABUyum komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, özellikle twetter veyoutube’la ilgili arzu edilmeyen gelişmeler yaşandığını, Türkiye olarak buşirketlerden öncelikle mahkeme kararlarına uymalarını beklediklerini söyledi.“İşte biz bu gibi konularda dengeyi gözetiyoruz. Birilerinin hak ve özgürlüklerini, başkalarının hak ve özgürlükleriniyaralayarak koruyamayız. Hakkı herkes için, her yönüyle bilmeli, anlamalıdır.Yoksa biz eleştirilerden korkmuyoruz. Eleştiriler insanı olgunlaştırır. Buortamda otoriterlik, tek adamlık gibi bir durumun çıkması olanaksızdır.” 

Kültürelkonulara da değinen Tekelioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Modernleşmetarihimiz, bir yönüyle Fransızlarla ilişkiler tarihidir. Özellikleüniversiteler arası ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Türkiye’dençok sayıda öğrenci, daha çok ABD’ye ve İngiltere’ye gidiyor. Öğrencilerimizinpek az gittiği Fransa’ya daha çok öğrencinin gitmesini istiyoruz.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv