Yanlış politikalar orman alanlarını yok ediyor

  • 0
  • 862
Yazı Boyutu:

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, ülkemizdeki orman alanlarının yanlış politikalar ve uygulamalar sonucunda, doğal afetlerin de etkisiyle tahrip edildiğini ve her geçen gün yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Bu durumun ortadan kaldırılması için somut ve tutarlı adımların atılmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Türeli, ülkemizin çölleşmekten kurtulması için her yıl 300 bin hektarın ağaçlandırılması ve bakımı için ülke genelinde 600 milyon fidanın dikilmesi gerektiğini ifade etti.
CHP'li Vekil yaklaşan yılbaşı için de ağaç kesmek ya da kesilmişini satın almak yerine herkesi fidan dikmeye davet etti ve "Çam kesmeyin fidan dikin" kampanyasına destek çağrısı yaptı.
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu'nun cevaplandırması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli, bir fidanın yetişip ağaç olması için en az 10-15 yılın geçmesi gerektiğini hatırlatarak,  yılbaşı süslemeleri için kaçak ağaç kesilmesinin önüne geçebilmek için ne tür önlemler almayı düşündüklerini Bakan'a sordu. Türeli ayrıca, vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtan ve "Çam kesmeyin fidan dikin" çağrısında bulunan TEMA İl Temsilciliği'nin bu kampanyasını destekleyip desteklemeyecekleri konusunda da Eroğlu'na soru yöneltti. 
 
CHP'li Vekil önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:
300 bin hektar alan ağaçlandırılmalı
"Ülkemizdeki orman alanları yanlış politika ve uygulamalar sonucunda doğal afetlerinde etkisiyle tahrip edilmekte ve her geçen gün yok olmaya yüz tutmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılabilmesi için somut ve tutarlı adımların atılmasına ihtiyaç vardır. Konunun uzmanları ülkemizin çölleşmekten kurtarılması için her sene 300 bin hektar alanın ağaçlandırılması ve bakımı için ülke genelinde 600 milyon fidanın dikilmesi gerektiğini ifade etmektedirler. Ormanlarımızın iyi işletildiği, hiçbir orman yangınının çıkmadığı ve kaçak kesimlerin tamamen önlendiğinin varsayılması halinde bile, topraklarımızın ancak 20 yıl gibi uzun bir sürenin sonunda ağaçlandırılabileceği hesap edilmektedir. 
 
Yılbaşında fidan dikin
Milletvekili Türeli ağaçların kesilmesinin ormanlara büyük zararlar verdiğini hatırlatarak açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Her sene, yılbaşı kutlaması için başta çam olmak üzere köknar ve ladin gibi ağaçlar kaçak yollarla kesilmektedir. Söz konusu bu ağaç türlerinin yeni yıl kutlamalarında kullanılmak üzere kesilmesi ormanlara büyük zarar vermektedir. TEMA Vakfı'nın bir ilimizde bulunan temsilciliği anlamlı bir kampanyaya imza atarak yılbaşı için ağaç kesmek ya da kesilmişini satın almak yerine vatandaşlarımıza çok sayıda ücretsiz fidan dağıtmış ve yılbaşında herkesi fidan dikmeye davet etmiştir."  
 
Milletvekili Türeli'nin Bakan Eroğlu'na soruları:
1-  Bir fidanın yetişip ağaç olması için en az 10-15 yılın geçmesi gerektiği dikkate alınırsa yılbaşı süslemeleri için kaçak ağaç kesilmesinin önüne geçebilmek için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?
2-  Vatandaşlarımıza "Çam kesmeyin fidan dikin" çağrısında bulunan ve onlara ücretsiz fidan dağıtarak önemli bir adım atan TEMA İl Temsilciliği'nin bu kampanyasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
3-  Bu kampanyaya destek olmak adına Bakanlığınızca herhangi bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv